NOS Voetbal

Van Gool met Ajax tegen PSG: 'Qua type spel lijk ik wel op Groenen, ja'

Het gaat hard met Van Gool bij Ajax: 'Qua type spel lijk ik wel op Groenen'

Twee minuutjes duurde in oktober 2022 haar debuut bij de Ajax-vrouwen, maar nog geen anderhalf jaar later is Rosa van Gool eigenlijk niet meer weg te denken uit de ploeg van trainer Suzanne Bakker.

De 19-jarige voetbalster begroet die constatering met een verlegen lachje. "Nou ja..." Om er vervolgens volmondig aan toe te voegen: "Ja, ik denk inderdaad dat ik mijn plekje heb veroverd op de nummer 6-positie."

Wennen geblazen

De rol van controlerende middenvelder past haar steeds beter, al was het aanvankelijk wennen geblazen. "In het begin had ik het nog wel lastig omdat ik eerst een iets meer aanvallende middenvelder was. Ik moest in mijn nieuwe rol nog veel dingen leren, maar ik denk dat het steeds beter gaat en dat ik nu mijn kwaliteiten tot uiting kan brengen."

Rosa van Gool arriveert bij het stadion

Met name het in de gaten houden van de restverdediging, van groot belang om bij balverlies een vijandelijke counter bijtijds te smoren, was een aandachtspuntje. "Ik ben een speelster die ervan houdt om mee te gaan in de aanval. Ik was eigenlijk nooit bezig met de restverdediging. Maar dat zijn wel dingen - zeker in de Champions League - die goed moeten gaan."

Ze zegt het bijna achteloos, maar beseft echt wel waar ze inmiddels beland is: in de Champions League. "Ja, dat is supermooi. Echt een droom."

Vanavond hervat Ajax de strijd in groep C met een uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain. En anders dan vooraf werd ingeschat doen de Amsterdamse vrouwen nog volop mee om de bovenste plaatsen.

Sterker, Ajax is koploper. "Ik denk dat niemand had verwacht dat wij zulke resultaten zouden behalen. Maar we hebben gewoon een supergoed team met heel veel verschillende kwaliteiten die heel goed tot uiting komen in de ploeg."

Spelverplaatsing en rust

Over haar eigen inbreng is Van Gool helder. "Ik denk vooral mijn spelverplaatsing en de rust in mijn spel. Ik ben altijd wel een aanspeelpunt. Zeker voor de laatste linie. Ik ben ook iemand die veel energie levert. Maar ik probeer ook belangrijk te zijn met steekpasses en de nodige creativiteit te brengen."

Rosa van Gool

Geen wonder dat Frenkie de Jong een lichtend voorbeeld voor haar is. "Zeker als je kijkt naar zijn versnelling in het spel. Dat is nog wel een ontwikkelpunt voor mij. Bij de vrouwen is Bonmatí een groot voorbeeld", haalt ze de Spaanse wereldkampioene aan, die vorige week nog werd verkozen tot beste voetbalster van het afgelopen jaar.

Mooie duels

Kijkend naar de speelster van Jong Oranje doemt echter al snel de vergelijking met international Jackie Groenen op. Ook zo'n motor op het middenveld. "Die heb ik ook wel vaker voorbij zien komen, ja. Superleuk om te horen. Ik denk wel dat zij kwaliteiten heeft die ik nog kan ontwikkelen. Maar qua type spel lijken we wel op elkaar. Het harde werken heeft zij natuurlijk ook heel erg."

Vanavond komt ze Groenen bij PSG tegen. "Het is supermooi dat ik mij nu kan meten met zulke speelsters. In de Arena hadden we op het veld een paar mooie duels. Een doel van mij is om bij Oranje te komen."

Uiteraard heeft Van Gool, die haar voetballoopbaan begon bij Ter Leede in Sassenheim waar ze ook opgroeide, veel zin in die nieuwe confrontatie. De batterij is in de winterstop met een korte vakantie in Finland - "Het was wel een beetje koud, min 20, maar supermooi om mee te maken" - weer opgeladen.

Kippenvel

"We gaan er alles aan doen om de kwartfinales te halen. We maken zeker kans, als je kijkt hoe we tot nu toe hebben gespeeld in de Champions League. Die lijn moeten we doorzetten. Het geloof is heel groot in de groep. We weten dat we drie punten nodig hebben. We moeten gewoon winnen. Dat begint woensdag. Daarna hebben we nog een mooie wedstrijd thuis tegen AS Roma."

Een afsluiter in de Arena, maar eerst wacht een bezoek aan het machtige Parc des Princes in Parijs. "Ook wel mooi, ja, haha. Echt superbijzonder. Ik ben er nog nooit geweest, maar supermooi als je het op tv ziet. De Arena geeft mij echt kippenvel, moet ik zeggen. Ik ben benieuwd of Parc des Princes dat ook gaat doen. Ik denk het wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl