NOS Voetbal

Bayern herdenkt Beckenbauer met tienduizenden fans: 'Voor altijd een keizerrijk'

Herdenkingsdienst Beckenbauer met tienduizenden mensen in stadion Bayern

FC Bayern München heeft met een herdenkingsbijeenkomst in de Allianz Arena opnieuw stilgestaan bij het overlijden van Franz Beckenbauer. Vrijdagmiddag kwamen 30.000 mensen naar het stadion voor een herdenking met familieleden en vrienden van Beckenbauer, (oud-)spelers en prominenten van de club en de regio Beieren.

De voormalig sterspeler, trainer en bestuurder van de club en oud-bondscoach overleed op 7 januari op 78-jarige leeftijd. Bij de thuiswedstrijd van Bayern tegen Hoffenheim werd een week geleden ook uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van de onvolprezen Beckenbauer.

  • AFP
  • Reuters
  • Reuters
    Oud-spelers van FC Bayern en het (West-)Duitse team leggen bloemen.
  • EPA
    De selectie van Bayern op de tribune.
  • Reuters
    Uli Hoeness

Elf prominente ex-teamgenoten en grootheden van de club en het nationale team, onder wie Paul Breitner, Lothar Mattheüs, Günter Netzer en Bastian Schweinsteiger, legden bloemen rond een beeltenis van 'der Kaiser' in de middencirkel van het veld. Op de tribunes zaten naast de voltallige selectie ook FIFA-president Gianni Infantino en bondskanselier Olaf Scholz van Duitsland.

Mia san Franz

Clubvoorzitter Herbert Hainer, erevoorzitter Uli Hoeness en Bondspresident Frank-Walter Steinmeier spraken de aanwezigen toe met mooie woorden over de carrière en nalatenschap van Beckenbauer.

Hainer zei dat de club "opgroeide met Franz, we zijn samen groot geworden" en noemde het verlies van "de mens Franz" het grootste gemis. Hij veranderde de lijfspreuk van de club - Mia san Mia (Wij zijn Wij) - in Mia san Franz, en zei dat de club "voor altijd een keizerrijk zal zijn", verwijzend naar Beckenbauers bijnaam 'der Kaiser'.

Na Steinmeiers toespraak over de erfenis van Beckenbauer voor niet alleen het voetbal maar ook de regio en Duitsland, waarin hij hem een inspiratie voor hele generaties noemde, maakte erevoorzitter Hoeness veel los.

Hoeness zorgt voor lach

Tot de voormalig teamgenoot van Beckenbauer aan het woord kwam, was de bijeenkomst vooral kalm en emotioneel, met een dramatisch karakter voor tienduizenden mensen. Hoeness zorgde met zeer persoonlijke herinneringen en humoristische anekdotes voor tranen en een lach.

Hoeness sloot af door het naar Duitsland halen van het WK 2006 te bestempelen als de kroon op Beckenbauers lange voetballeven, en sprak daarbij de hoop uit dat "Duitsland in de toekomst weer zo verenigd en trots zal zijn". Met een politiek statement als uitsmijter maakte hij nog meer los: Hoeness hoopt dat de radicaal-rechtse politieke partij "AfD daar geen rol in zal spelen."

Zoals alle sprekers, sloot ook Hoeness af met woorden van dank aan Beckenbauer, en dat hij "mag rusten in vrede, iets dat hij in zijn laatste tijd niet meer kreeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl