Sneeuw in Landgraaf
NOS NieuwsAangepast

Sneeuwoverlast: Limburgse scholen dicht en chauffeurs slapen op Duitse snelweg

In Zuid-Limburg is plaatselijk tussen de 15 en 25 centimeter sneeuw gevallen. Vanwege die hevige sneeuwval rijden er voorlopig geen bussen van vervoerder Arriva.

Ook blijven meerdere scholen vandaag gesloten. Sommige leerlingen en studenten krijgen online les, anderen zijn helemaal ijsvrij.

 • NOS Ooggetuige / Youri Jeurissen
  Pey
 • NOS Ooggetuige / Tianzhao Li
  Maastricht
 • NOS Ooggetuige / Suzette Waltmans
  Roermond
 • NOS Ooggetuige / Youri Jeurissen
  Echt
 • NOS Ooggetuige / Chiel van der Wal
  Obbicht
 • NOS Ooggetuige / Mirthe Fischer
  Maastricht
 • NOS Ooggetuige / Sven Berends
  Landgraaf
 • NOS Ooggetuige / Jessie van Neer
  Beesel

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid op wegen in Limburg. Op andere plekken is het vooral tijdens winterse buien mogelijk glad. Daarom geldt in het hele land tot morgenmiddag 12.00 uur code geel.

Op veel snelwegen, met name in het noorden en zuidoosten van het land, is of wordt gestrooid. Rijkswaterstaat zegt dat er sinds gisteravond 19.00 uur al meer dan een miljoen kilo zout op de wegen is gestrooid.

Bij een supermarkt in het Limburgse Eijsden zijn de wegen begaanbaar gemaakt met een sneeuwschuiver:

Dik pak sneeuw in Limburg

2000 mensen vast op Duitse snelweg

Ook in Duitsland zijn problemen door sneeuw. Afgelopen nacht ontstonden op meerdere plekken "enorme verkeersopstoppingen", meldt Der Spiegel. De politie zegt tegen het blad dat er ongeveer 2000 mensen kwamen vast te staan op een snelweg in het noorden van de deelstaat Rijnland-Palts en daar de nacht moesten doorbrengen.

In het oosten van de deelstaat Hessen ontstonden ook lange files. Vrachtwagens kwamen vast te zitten in de sneeuw en blokkeerden de wegen, waardoor er ook geen sneeuwschuivers meer langs konden om de weg vrij te maken.

Hulpverleners van het Rode Kruis deelden dekens en warme dranken uit om de vrachtwagenchauffeurs en automobilisten warm te houden in de kou.

Vandaag wordt opnieuw veel sneeuw verwacht in het land. De Duitse weerdienst spreekt van noodweer met maximaal 30 centimeter en waarschuwt voor overlast. Meerdere scholen blijven dicht en op de luchthaven van Frankfurt zijn honderden vluchten geannuleerd.

De gladheid vormt ook een gevaar voor voetgangers. Volgens reddingswerkers uit verschillende steden zijn meerdere mensen onderuit gegaan op de gladde trottoirs en daarbij gewond geraakt.

Gisteren leverde ijzel gevaarlijke situaties op in onder meer München:

Overlast door ijzel en sneeuw in Duitsland

Ook in België zijn problemen door het winterweer. Onder meer in Genk, Hasselt en Maasmechelen blijven scholen dicht en rijden er minder bussen vanwege de sneeuwval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl