File na het ongeluk op de A2 bij Urmond
NOS NieuwsAangepast

Rijkswaterstaat roept op snelwegen Limburg te mijden vanwege sneeuw

Rijkswaterstaat roept op om de snelwegen in Limburg te mijden vanwege sneeuwval. Files maakten het lastig om de gladheid te bestrijden, meldt de wegbeheerder. Er stonden met name op de A2 in Zuid-Limburg lange files. Die zijn voorbij, maar nog altijd kan het op sommige wegen glad zijn.

Met name onder knooppunt Kerensheide is sprake van gladheid, zei de woordvoerder eerder op de avond. Daar was een rijstrook tot ongeveer 20.00 uur afgesloten.

Dat kwam vanwege flinke sneeuwval en vrachtwagens en andere voertuigen die weggleden en niet meer verder konden, zei zij. "Ander verkeer moet daar dan langzaam langsgeleid worden en de gestrande voertuigen moeten worden weggehaald. Dat kost tijd."

En het materieel van Rijkswaterstaat kon de sneeuwval nauwelijks aan:

Files door hevige sneeuwval in Limburg

De waarschuwing om de snelwegen te mijden in het gebied geldt voor de gehele avond. Het winterweer leidt ook tot problemen met het vlieg- en treinverkeer.

Het KNMI had voor het hele land behalve de Waddeneilanden code geel vanwege gladheid afgegeven inmiddels geldt die waarschuwing alleen nog voor Noord-Brabant en Limburg.

IJsvorming

In Zuid-Limburg rijden de hele avond geen bussen, meldt vervoerder Arriva. Aanvankelijk reden de stadsbussen in Maastricht nog wel, maar ook die blijven nu in de remise. Tussen Roermond en Sittard reden tot ongeveer 21.00 uur geen treinen vanwege ijsvorming op het spoor in de buurt van Susteren. Die storing is inmiddels verholpen.

Het sneeuwgebied boven Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant beweegt nauwelijks verder naar het noorden, ziet weervrouw Roosmarijn Knol. "Het blijft daar lang hangen, dus er kan vooral in het heuvellandschap van Zuid-Limburg een dik pak sneeuw vallen van 5 tot 15 centimeter. In het noorden van Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant valt minder dan 5 centimeter sneeuw."

Delen van Zuid-Limburg zijn helemaal wit:

Besneeuwd Limburg vanuit de lucht

Pas in de loop van de nacht trekt de sneeuw richting Duitsland weg. In de rest van het land kan het ook sneeuwen door buien die vanaf de Noordzee over het land trekken, maar dat levert lang niet zo veel sneeuw op als in Limburg.

Verschillende scholen in het zuiden van Limburg hebben hun leerlingen eerder naar huis gestuurd vanwege de sneeuwval. Ook morgen houden meerdere onderwijsinstellingen in Zuid-Limburg hun deuren gesloten. Onder meer het Vista College biedt dan uitsluitend online lessen aan, meldt 1Limburg.

Duitsland

De sneeuwval leidt ook in het buitenland tot overlast. In Duitsland zijn honderden vluchten geannuleerd, waaronder de helft van de retourvluchten van KLM. In Frankfurt gaat het om meer dan 500 en in München om meer dan 250 vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen, schrijft persbureau AP.

IJzel leverde onder meer in München gevaarlijke situaties op:

Overlast door ijzel en sneeuw in Duitsland

En in de Duitse deelstaat Saarland, die aan Luxemburg grenst, werd vanochtend een snelweg afgesloten nadat er meerdere ongevallen waren geweest door gladheid. Volgens Tageschau, het journaal van de Duitse publieke omroep ARD, waren er in totaal meer dan 25 ongevallen in de deelstaat. Daarbij raakten twee personen lichtgewond.

Los van de hinder levert de eerste sneeuw ook mooie plaatjes op:

 • NOS Ooggetuige / Bas Versijp
  Sneeuw bij kasteel Den Halder in Valkenburg, Limburg
 • NOS Ooggetuige / Stef Goossens
  Sittard
 • NOS Ooggetuige / Francien Tax
  Rucphen, Noord-Brabant
 • NOS Ooggetuige / Diana Huntjens
  Simpelveld, Limburg

Volgens treinuitbater Deutsche Bahn zijn treinen uitgevallen en wordt de snelheid van de treinen van de ICE International beperkt tot 200 kilometer per uur.

Het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland rijdt voorlopig volgens planning, laat een woordvoerder van NS aan persbureau ANP weten. "Maar we houden de situatie goed in de gaten."

Sneeuw in België

Ook België heeft te maken met winterweer. De meeste sneeuw valt in het zuiden, in deelstaat Wallonië. Verschillende scholen zijn al overgegaan op online lessen, schrijven Belgische media.

Maar ook in de Belgische provincie Limburg is er overlast. Daar rijden de bussen vanwege te gladde wegen niet. In Luxemburg is het hoogste weeralarm afgegeven voor de sneeuw. De scholen blijven dicht en mensen wordt geadviseerd om zoveel mogelijk binnen te blijven. Op luchthaven Brussels Airport zijn vertragingen ontstaan vanwege de zware sneeuwval. Onder meer vluchten naar Geneve, München en Oslo werden vroeg in de avond geannuleerd.

In het Zweedse Gotenburg is een vliegtuig van KLM onderweg naar Amsterdam van de baan geraakt tijdens het taxiën naar de startbaan. Er was sprake van winterweer met sneeuw en harde wind, maar de luchtvaartmaatschappij moet de oorzaak van het incident nog onderzoeken. Alle inzittenden zijn ongedeerd.

Ook op Ameland is sneeuw gevallen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl