Messi ontving vorig jaar ook al de award voor beste voetballer van het jaar
NOS Voetbal

Uitverkiezing Messi doet wenkbrauwen fronsen (ook bij Haaland): 'Schandaal'

Oranje-bondscoach Ronald Koeman stemde voor Erling Haaland en Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk voor Lionel Messi. Alleen deze Nederlandse stemmen tekenen al de verdeeldheid rond de vraag wie de beste voetballer was van het laatste jaar.

Messi werd daartoe - voor de derde keer - uitgeroepen bij het FIFA-gala, maar dat deed letterlijk de wenkbrauwen fronsen.

De prijs werd toegekend op basis van de prestaties tussen 19 december 2022, de dag na de door Messi en Argentinië gewonnen WK-finale in Qatar, en 20 augustus 2023. In die tijd maakte Erling Haaland, die ook tot de genomineerden behoorde, 36 Premier League-goals voor Manchester City en won hij de Premier League, de FA Cup en de Champions League.

Messi maakte 21 doelpunten verdeeld over Paris Saint-Germain en Inter Miami en won de Leagues Cup (een toernooi tussen clubs uit de MLS en de Mexicaanse competitie). Oordeel zelf maar wie de prijs meer verdient.

Evenveel punten

Beide aanvallers eindigden gelijk in de verkiezing, met 48 punten, maar Messi ging er met de prijs vandoor omdat hij meer stemmen kreeg van de aanvoerders van de nationale ploegen. Buiten de bondscoaches en de aanvoerders konden ook mediaorganisaties en supporters stemmen op hun favoriet.

De uitslag zorgde in de zaal voor een bedenkelijk gezicht bij Alf-Inge Haaland, de vader van.

Vader Haaland maakt duidelijk wat hij van de uitverkiezing van Messi vindt

In Europa worden er meerdere vragen gesteld bij de winst van Messi. Allereerst in Noorwegen, het thuisland van Haaland. Het Noorse NRK noemt het 'een schandaal'.

De Duitse voormalig profvoetballer Lothar Matthäus liet bij Sky Sports ook zijn ongezouten mening horen. "Ik denk dat hij de beste voetballer van de afgelopen twintig jaar was. Maar hij heeft geen grote titels gewonnen in Parijs en Miami."

Ook de chef-sport van het Britse dagblad The Times snapt er niets van:

Op social media worden er veel grappen gemaakt over de prijs. De strekking is dat Messi die waarschijnlijk over veertig jaar nog steeds wint, wanneer hij allang gestopt is.

Het is niet de eerste omstreden prijs die de Argentijn ontvangt. In 2021 won hij zijn achtste gouden bal, voor Robert Lewandowski. Dat leidde destijds tot veel rumoer in de voetbalwereld. Er loopt in Frankrijk zelfs een onderzoek naar mogelijke fraude door zijn voormalige club Paris Saint-Germain bij die prijs.

In 2022 pakte de stervoetballer met Argentinië de wereldbeker. Louis van Gaal, toenmalig bondscoach van het Nederlands elftal, plaatste in september nog zijn vraagtekens bij de manier waarop de Argentijnen wonnen en dacht aan een vooropgezet plan.

"Dat Messi wereldkampioen moest worden? Dat denk ik, ja."

Messi en Haaland houden zich stil

Omstreden of niet. Messi kan met de uitverkiezing van maandagavond zijn prijzenkast weer wat verder vullen. Hoe hij zelf over de uitverkiezing denkt, is niet bekend. Het blijft stil op zijn sociale media, waar hij normaal zijn prijzen graag deelt.

En Haaland? Ook die houdt zich koest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl