AFP

De uitreiking van de Gouden Bal aan Lionel Messi heeft voor veel verontwaardiging gezorgd in de voetbalwereld.

"Ik begrijp de wereld niet meer na deze verkiezing. Met alle respect voor Messi en de andere genomineerden, maar de enige die de prijs verdient, is Lewandowski", aldus Bayern-icoon Lothar Matthäus in de Duitse media.

Weer Messi

Maandagavond kreeg Messi voor de zevende keer in zijn loopbaan de prestigieuze prijs uitgereikt. De Duitse krant Bild vindt het een schande: "Een Skandal-Wahl, waarom weer Messi?", kopt het dagblad.

Dat de kritiek met name uit Duitsland komt, is niet zo gek. Robert Lewandowski speelt al ruim tien jaar in de Bundesliga en maakt zijn doelpunten - aan de lopende band - voor Bayern München.

Ook Oliver Kahn, oud-doelman van Bayern, is het niet eens met de uitslag. "Lewandowski heeft de Gouden Bal verdiend, want hij doet het al jaren iedere dag uitstekend. Hoe dan ook: felicitaties aan Messi", twittert hij.

Messi vs Lewandowski

Critici wijzen vooral op de indrukwekkende statistieken van Lewandowski. De Pool maakte dit kalenderjaar als pure spits in totaal 54 doelpunten (14 meer dan Messi, die wel meer assists achter zijn naam heeft). Afgelopen seizoen brak hij met 41 treffers al het Bundesliga-record van Gerd Müller. Mede door al die doelpunten won Bayern de landstitel en de wereldbeker voor clubteams.

Messi won eindelijk zijn eerste titel met Argentinië (de Copa America), maar beleefde een teleurstellend seizoen met Barcelona. Alleen de Copa del Rey werd gewonnen. Inmiddels komt de Argentijn, die wel veel meer assists heeft dan Lewandowski, uit voor Paris-Saint Germain.

Niet alleen in Duitsland is er onbegrip, ook in andere landen reageren oud-voetballers.

"Ik vind het steeds moeilijker om voetbalprijzen geloofwaardig te vinden. Voor mij is Messi een van de vijf beste spelers in de geschiedenis, maar je moet wel weten hoe je kunt bepalen wie de meest opvallende spelers zijn na een seizoen. Het is niet zo moeilijk, hé! Anderen maken het moeilijk!", twittert de Spaanse oud-doelman Iker Casillas.

Klopp over Gouden Bal-verkiezing: 'Als Lewandowski hem nu niet krijgt, dan nooit' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Ballon d'Or werd in 2020 vanwege de coronacrisis niet uitgereikt, terwijl Lewandowski toen ook al een grote kanshebber was. De Poolse doelpuntenmachine had dat jaar onder andere een groot aandeel in de Champions League-zege van Bayern.

Messi spreekt Lewandowski toe

Messi en Lewandowski zijn diplomatiek na de uitreiking van gisteravond. "Wat een eer om jou te verslaan. Jij had de trofee vorig jaar verdiend. Ik hoop dat France Football hem alsnog aan jou uitreikt. Dat verdien je", zei Messi tegen Lewandowski.

Daar is Gary Lineker het mee eens, zo twitterde de Britse oud-voetballer.

Lewandowski reageerde zelf ook sportief. Bovendien ging hij niet met lege handen naar huis; de spits kreeg de prijs voor beste aanvaller van het jaar uitgereikt. Die titel bestond tot deze verkiezing nog niet.

STER reclame