NOS Voetbal

Wiegman weer uitgeroepen tot beste coach, Messi verrassend in de prijzen op FIFA-gala

Wiegman voor vierde keer beste coach, Messi verkozen tot beste speler op FIFA-gala

Sarina Wiegman is op het FIFA-gala voor de vierde keer verkozen tot beste coach van het jaar van een vrouwenteam. Wiegman won de prijs ook al in 2017, 2020 en 2022. Lionel Messi werd op het jaarlijkse gala van de mondiale voetbalbond verrassend uitgeroepen tot beste voetballer van het jaar, Aitana Bonmatí kreeg de prijs voor de beste voetbalster van het jaar.

Wiegman bereikte als bondscoach met Engeland in 2023 de WK-finale, die met 1-0 werd verloren van Spanje. Ook wonnen Wiegman en de Engelsen de Finalissima, de eerste editie van een intercontinentale finale tussen de Europees en Zuid-Amerikaanse kampioenen. Op Wembley werd na strafschoppen gewonnen van Brazilië.

"Daar is ze weer, zullen sommigen van jullie wel denken. Sorry daarvoor", begon Wiegman haar dankwoord. De 54-jarige coach bedankte vervolgens iedereen met wie zij heeft gewerkt, de speelsters en haar familie.

Jorge Vilda, bondscoach van wereldkampioen Spanje, was niet genomineerd. Hij werd zestien dagen na de WK-finale ontslagen vanwege zijn rol in de nasleep van de ongevraagde kus van bondsvoorzitter Luis Rubiales. Ook Vilda was niet van onbesproken gedrag.

De Haagse coach had wel concurrentie van clubcoaches Emma Hayes (Chelsea) en Jonathan Giráldez (FC Barcelona). Wiegman feliciteerde Hayes en Giráldez voor hun prestaties. "Wij zijn zichtbaar", ging Wiegman verder. "Maar er zijn ook zoveel coaches en leraren die kinderen de kans geven om te gaan voetballen en hun talent te ontwikkelen. Ik wil hen bedanken voor het goede werk dat zij doen, want daar plukken wij op het hoogste niveau de vruchten van."

Zeven speelsters uit de Engelse selectie van Wiegman werden op het FIFA-gala in Londen verkozen in het elftal van het jaar en de Engelse doelvrouw Mary Earps ontving de prijs voor keepster van het jaar.

Weer raak voor Messi

Messi werd voor de derde keer, ditmaal verrassend, uitgeroepen tot beste voetballer van het jaar. De Argentijn won de prijs vorig jaar ook, toen voor het winnen van het WK in Qatar met Argentinië. Dit jaar lag de prijs voor de 36-jarige Messi minder in de lijn der verwachtingen. Hij verruilde afgelopen zomer Paris Saint-Germain voor Inter Miami, waarmee hij de Leagues Cup won, maar de play-offs om het kampioenschap misliep.

Messi troefde met het winnen van de FIFA-award concurrenten Kylian Mbappé en Erling Haaland af. Alle drie de genomineerde voetballers waren afwezig op het gala in Londen.

De Argentijn won, naast drie keer deze FIFA-prijs, ook achtmaal de Ballon d'Or. De FIFA en France Football stopten met het gezamenlijk uitroepen van de beste voetballer na 2015. De FIFA kent sindsdien prijzen toe onder de noemer 'The Best', de Ballon d'Or is nu een prijs die enkel door het Franse voetbaltijdschrift wordt toegekend.

Aitana Bonmatí

Met Aitana Bonmatí werd opnieuw een Spaanse middenvelder van FC Barcelona verkozen tot beste voetbalster van het jaar. Bonmatí volgt ploeggenoot Alexia Putellas op, die de prijs van de FIFA de afgelopen twee jaar in ontvangst nam. Bonmatí won naast het WK met Spanje ook de Spaanse competitie en de Champions League met haar club.

Bonmatí won in oktober, net als Messi, ook al de Ballon d'Or.

Guardiola en City in de prijzen

De prijs voor beste coach van het jaar van een mannenteam ging naar Pep Guardiola. De Spanjaard won afgelopen seizoen met Manchester City de Engelse competitie, FA Cup en de Champions League. 'City'-doelman Ederson werd verkozen tot beste doelman en liefst zes spelers uit het succesvolle team van Guardiola werden uitverkozen in het Elftal van het Jaar.

Pep Guardiola met de Champions League-trofee.

John Stones, Kyle Walker, Rúben Dias, Bernardo Silva, Kevin de Bruyne en Erling Haaland maakten namens Manchester City deel uit van de FIFPRO's Men's Best XI. waarin verder met Jude Bellingham, Thibaut Courtois en Vinicius ook drie spelers van Real Madrid zijn vertegenwoordigd.

Oranje-aanvoerder en Liverpool-verdediger Virgil van Dijk was wel genomineerd, maar haalde de beste elf niet.

De Puskás Award ging naar Guilherme Madruga, zijn omhaal van buiten de zestien in het shirt van Botafogo werd verkozen tot mooiste doelpunt van het jaar.

Charlton, Zagallo en Beckenbauer

Op het FIFA-gala werd ook stilgestaan bij de overleden Sir Bobby Charlton, Mário Zagallo en Franz Beckenbauer. Er werd een video getoond met hoogtepunten van de drie legendes uit het voetbal die bij elkaar opgeteld zeven keer wereldkampioen werden. Zagallo en Beckenbauer deden dat zowel als speler en als coach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl