NOS VoetbalAangepast

Mourinho ontslagen bij AS Roma, clubicoon De Rossi opvolger

Er gaat geen derde 'clash' komen tussen Feyenoord-trainer Arne Slot en José Mourinho. De Portugese coach, die met AS Roma de afgelopen twee seizoenen Feyenoord dwarszat in de Conference League-finale en kwartfinales van de Europa League, is ontslagen door zijn Italiaanse werkgever.

Roma is in februari opnieuw de tegenstander van de Rotterdammers, deze keer in de tussenronde van de Europa League. Er zit dan een andere hoofdtrainer op de bank bij de Romeinen: Daniele De Rossi. Hij is als opvolger van Mourinho aangesteld en moet Roma, dat in de Serie A op een teleurstellende negende plaats bivakkeert, weer omhoog helpen.

Daniele de Rossi arriveert bij het trainingscentrum van AS Roma

De 40-jarige Rossi, van 2001 tot 2019 speler van Roma en 117-voudig Italiaans international, was een jaar assistent-bondscoach van de nationale ploeg van Italië en van oktober 2022 tot februari 2023 hoofdtrainer bij Serie B-club SPAL, waar hij voortijdig aan de kant gezet werd.

Geen Harry Potter

Twee dagen geleden gaf Mourinho een persconferentie en wellicht voelde hij zijn vertrek al aankomen. Bewust van de magere resultaten gaf hij aan niet te kunnen toveren: "Ik heet niet José Harry Potter Mourinho".

Mourinho twee dagen voor ontslag: 'Ben geen José Harry Potter Mourinho'

"Wij danken José namens ons allemaal bij AS Roma voor de passie en inzet die hij heeft getoond sinds zijn komst naar de Giallorossi", staat er op de website van Roma.

"We zullen altijd goede herinneringen hebben aan zijn leiderschap, maar we geloven dat, in het belang van de club, onmiddellijke verandering noodzakelijk is."

Europese finales

Mourinho, die later deze maand zijn 61ste verjaardag viert, kwam medio 2021 in dienst van Roma en boekte met name op Europees clubniveau succes. In 2022 werd de finale van de splinternieuwe Conference League bereikt en gewonnen ten koste van Feyenoord (1-0 in Tirana).

Vorig jaar plaagde José Mourinho NOS-verslaggever Joep Schreuder nadat hij met AS Roma Feyenoord had uitgeschakeld in de Europa League. De Portugees was van mening dat er in Nederland te veel geklaagd werd over de verloren Conference Finale.

2023: Mourinho plaagt Joep Schreuder met sleutelhanger na 'huilopmerking'

Het jaar erop stond Roma in de eindstrijd van de Europa League, waarin het na het nemen van strafschoppen verloor van Sevilla. Het was de eerste nederlaag in een Europese finale voor Mourinho, die na afloop zijn teleurstelling botvierde op de scheidsrechter en daar een schorsing aan overhield. Niet voor het eerst en evenmin voor het laatst.

Prijzenkast

'The Special One' won er in zijn trainersloopbaan vijf, waaronder twee in de Champions League: in 2004 met FC Porto en in 2010 met Internazionale. In 2017 zat hij met Manchester United het Ajax van Peter Bosz dwars in de finale van de Europa League: 2-0 in het Zweedse Solna.

Mourinho was in Rome bezig aan zijn negende club als trainer. Hiervoor stond hij onder meer bij FC Porto, Chelsea (twee keer), Internazionale, Real Madrid en Manchester United aan het roer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl