NOS Voetbal

Slot gelaten over nieuwe ontmoeting met Mourinho: 'Zo gek is het niet'

Slot over nieuwe ontmoeting met Mourinho: 'Succesvolste trainer die er is'

Waar menig Feyenoord-fan met een klein gevoel van afschuw de uitkomst van de loting voor de Europa League vernam - wéér Jose Mourinho met zijn AS Roma, de Europese kwelgeest van de afgelopen twee seizoenen - leek Arne Slot er niet warm of koud van te zijn geworden.

"Als je drie jaar achtereen de groepsfase weet te overleven, dan is de kans heel groot dat je tegen trainers moet die altijd heel succesvol zijn in Europa", zei de Feyenoord-trainer in aanloop naar het bekerduel met FC Utrecht van woensdag.

"En dan treffen wij met Mourinho misschien wel de meest succesvolle trainer van de afgelopen jaren. Dus zo gek is het niet. Maar in de tussentijd spelen we nog heel veel andere belangrijke wedstrijden."

Coolsingel

Te beginnen dus tegen FC Utrecht, de laatste klus van dit kalenderjaar. Gezien het gat van tien punten met koploper PSV in de eredivisie lijkt titelprolongatie er niet meer in te zitten en zou een feestje op de Coolsingel alleen nog gevierd kunnen worden met de KNVB-beker in de hand. Want dat Feyenoord de Europa League gaat winnen, ligt niet echt in de lijn der verwachtingen.

"Dat weet ik niet of niemand dat verwacht", riposteert Slot. "En het zou ook gek zijn om PSV nu al de hand te schudden. Maar wij blijven gewoon proberen om elke dag een stapje beter te worden. En waar dat dan toe leidt, is het volgende. Maar de kans om de beker te winnen is nu inderdaad groter dan om de competitie te winnen."

De beker is een gewild object bovendien. Slot: "Het is een prijs. En voetballers willen graag zo veel mogelijk winnen, ongeacht waar je werkzaam bent. Vorig jaar, toen we bovenaan stonden, wilden we de beker ook heel graag winnen, hoor. Wat niet is gelukt overigens."

Ander FC Utrecht

Begin september liep Feyenoord in de Galgenwaard met 5-1 over een in crisis verkerend Utrecht heen. Maar de tijden zijn veranderd. De nieuwe trainer Ron Jans heeft de boel aardig op de rit gekregen. "Dat is een understatement", stelt Slot vast. "Volgens mij hebben ze de laatste tien wedstrijden niet verloren. Je kunt het dus niet vergelijken met de wedstrijd destijds in Utrecht."

Zelf zit Feyenoord nu in een fase waarin het - in ieder geval qua resultaat, gezien de nederlagen tegen Atlético Madrid, PSV en Celtic - wat minder marcheert. Wellicht dat de intensiteit waarmee Slot zijn ploeg wil laten spelen, toch zijn tol begint te eisen.

"Dat is wel een van de redenen waarom ik tegen Celtic Wieffer en Trauner niet opstelde en Stengs, Timber en Paixoã al vroegtijdig naar de kant haalde. Het geldt niet voor alle spelers, maar je kunt wel zien dat het voor sommige spelers wel een pittige vier, vijf, zes maanden is geweest."

Santiago Gimenez, Calvin Stengs, Quinten Timber en Luka Ivanusec vieren een doelpunt

Ervan uitgaande dat Feyenoord thuis 'gewoon' van FC Utrecht wint, welk rapportcijfer zou Slot zijn ploeg dan geven over de eerste seizoenshelft?

"Ik denk dat wij niet 'gewoon' eventjes gaan winnen. Maar wat vooral blijft hangen, is dat we tien punten achterstaan op de ploeg die eerste staat. Dat geeft een heel vervelend gevoel. Gevoelsmatig dus een kleine voldoende. Maar dat heeft heel veel te maken met dat PSV zo'n ontzettend hoog cijfer haalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl