NOS SportAangepast

Toppers doen hun plicht bij Australian Open: winst Swiatek, Alcaraz en Zverev

Geen grote verrassingen op de derde dag van de Australian Open in Melbourne. Bij de vrouwen namen Iga Swiatek en Jelena Rybakina de eerste horde en bij de mannen deden Carlos Alcaraz, Alexander Zverev en Holger Rune dat.

Swiatek, de Poolse nummer een van de wereld en viervoudig grandslamkampioene, was met 7-6 (2), 6-2 te sterk voor voormalig winnares Sofia Kenin uit de Verenigde Staten. Zij won de Australian Open in 2020.

Iga Swiatek bedankt het publiek na haar zege op Kenin

Na de spannende eerste set van 68 minuten kwam Kenin met 2-1 voor, maar pakte Swiatek vervolgens vijf games op een rij. Swiatek besloot het duel na een uur en 51 minuten met een sterke service, die Kenin te machtig was.

"Het is niet makkelijk om een eerste ronde te spelen, zeker niet op het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Ik moest echt mijn ritme vinden en stond een beetje 'uit' in de eerste set", zei Swiatek.

De als derde geplaatste Jelena Rybakina had het met Karoline Plisková niet erg getroffen bij de loting. De Kazachse verliezend finaliste van 2023 was de Tsjechische, die zestien toernooizeges boekte, met 7-6 (6), 6-4 de baas.

Alcarez en Zverev

Bij de mannen was de als tweede geplaatste Spanjaard Alcaraz te sterk voor de Fransman Richard Gasquet: 7-6 (5), 6-1, 6-2. En de Duitser Zverev (6) versloeg zijn landgenoot Dominik Köpfer: 4-6, 6-3, 7-6 (3), 6-2.

Carlos Alcaraz

Veteraan Gasquet verkocht z'n huid duur en overleefde liefst negen breekpunten in de openingsset. Alcaraz pakte de set via de tiebreak en daarna denderde de tweevoudig grandslamwinnaar door.

Zverev kreeg in het Duitse onderonsje minder breekpunten dan Köpfer (9 om 8), maar de nummer zes van de wereld was op de belangrijke momenten op z'n best. Hij werkte twee setpunten weg in set drie, reeg de winners aaneen in de tiebreak en kwam niet meer in de problemen.

Rune heeft het ook zwaar

Holger Rune (8), in het schema mogelijk de derde opponent van Tallon Griekspoor, moest ook direct aan de bak. De Deen versloeg Yoshihito Nishioka (ATP-61) na bijna 3,5 uur met: 6-2, 4-6, 7-6 (3), 6-4.

Holger Rune

Boris Becker en Severin Luthi (ex-coach Roger Federer) staan de Deen sinds kort bij. Met aanvallend spel maakte Rune het verschil tegen Nishioka. Hij sloeg maar liefst 71 winners en van de 35 keer dat hij bij het net verscheen, maakte hij 26 keer het punt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl