NOS Sport•

Griekspoor heeft grote plannen: 'De top tien, dat is voor mij een doel'

Tallon Griekspoor heeft bij de Australian Open net als op Wimbledon en bij de US Open een beschermde status. Hij is als 28ste geplaatst en speelt vannacht in de eerste ronde tegen de Rus Roman Safioellin.

Buiten presteren op de grandslamtoernooien wil Griekspoor dit jaar zijn ranking verder verbeteren. Sterker, hij heeft een aanval op de top tien in gedachten. "Dat is voor mij een doel", laat hij in Melbourne weten aan de NOS.

Griekspoor spreekt in Melbourne top tienambitie uit: 'Ja, dat is reëel'

"Dat is waar ik voor werk, waar ik voor train. Een heel pittige en zware uitdaging. Maar als het een jaar allemaal samenvalt en ik kan een jaar fit zijn... Tuurlijk, je moet wat geluk hebben hier en daar, maar als ik zie welke de jongens de top tien halen, dan denk ik zeker dat het mogelijk is."

Prachtig tennisjaar

Een jaar geleden had Griekspoor vlak voor de Australian Open zijn eerste ATP-titel veroverd. Het succes in het Indiase Pune, dat hem op de wereldranglijst van de 95ste naar de 61ste plaats bracht, bleek voor de Haarlemmer de opmaat naar een prachtig tennisjaar.

Griekspoor won ook het grastoernooi in Rosmalen, bereikte de finale in Washington, haalde de laatste vier in Rotterdam en sloot 2023 af als nummer 23 van de wereld.

Huidige top tien bij de mannen

1. Novak Djokovic (Servië)
2. Carlos Alcaraz (Spanje)
3. Daniil Medvedev (Rusland)
4. Jannik Sinner (Italië)
5. Andrej Roeblev (Rusland)
6. Alexander Zverev (Duitsland)
7. Stefanos Tsitsipas (Griekenland)
8. Holger Rune (Denemarken)
9. Hubert Hurkacz (Polen)
10. Alex de Minaur (Australië)

Dit jaar begon hij met de United Cup, een landentoernooi. Na nederlagen tegen Casper Ruud en Borna Coric reisde Griekspoor al vroeg af naar Melbourne, de thuishaven van de Australian Open.

Ziek

Hoewel Griekspoor zich wel voor het toernooi van Adelaide had ingeschreven, prefereerde hij extra trainingsdagen. Een voortvloeisel van een lucratief demonstratietoernooi in Macau, dat hij begin december weliswaar won, maar ook ziek verliet.

"Ik heb acht dagen in bed gelegen, waardoor ik in Nederland maar twaalf dagen heb kunnen trainen. In Sydney (tijdens de United Cup, red.) was ik ook nog niet helemaal topfit. Dus ik kon deze trainingsdagen hier goed gebruiken. Ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb."

De aanbieding die hij kreeg om te komen spelen in Macau was er eentje die hij niet kon afslaan, zoals hij het zelf uitdrukt. Maar de uitnodiging voelde ook als een eer. "Dat zijn heel mooie signalen, dat je goed bezig bent en op de goede weg bent."

Van jager naar prooi

Hij merkt sowieso dat er inmiddels anders tegen hem wordt aangekeken. Hij mag op betere banen trainen en het zijn ook de betere spelers die hem vragen om te sparren. Bovendien is zijn status van jager veranderd in die van prooi. "Tuurlijk, je staat geplaatst, dus mensen zijn op zoek naar manieren om je te verslaan. Dat is alleen maar iets heel moois."

Maar het was ook wennen, moet hij bekennen. "Het is iets nieuws. Vorig jaar was dat natuurlijk al zo op Wimbledon en de US Open. Toen had ik er wat moeite mee. Ik denk dat ik er nu meer klaar voor ben en dat ik mij ook wel gesetteld heb op deze ranking."

Een goed resultaat in Melbourne kan Griekspoor verder richting de top tien brengen. Een gunstige loting ook. Maar die heeft hij in de eerste ronde met Safioellin (36ste van de wereld) bepaald niet.

"Ik denk dat als je geplaatst bent, je niet veel zwaarder kunt loten dan dit. Een jongen die heel gevaarlijk is en in de aanval heel goed is. In de verdediging iets minder. Maar ja, hij verdedigt heel weinig, want hij gaat vol voor z'n ballen."

"Dus aan mij de taak hem in de verdediging te krijgen en hem te gaan ontregelen door veel slice te gebruiken. Ik denk dat hij mij wel ligt, maar het blijft een heel pittige eerste ronde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl