Novak Djokovic
NOS Sport

Tienvoudig winnaar Djokovic knokt zich met moeite naar tweede ronde in Melbourne

Novak Djokovic is met een moeizame overwinning begonnen aan de jacht op zijn elfde Australian Open-titel. De 36-jarige Serviër had in de eerste ronde in Melbourne zijn handen vol aan de 18-jarige grandslamdebutant Dino Prizmic uit Kroatië: 6-2, 6-7 (5), 6-3, 6-4.

Djokovic beleefde met drie grandslamtitels en een Wimbledon-finale een haast niet te overtreffen 2023. Toch hoopt de immer eerzuchtige Serviër dit in 2024 te overtreffen, met misschien wel vier grandslamtitels én olympisch goud. Dat klinkt op voorhand als ondoenlijke opdracht, maar Djokovic schuwt geen enkele uitdaging.

De 24-voudig grandslamkampioen maakt er geen geheim van dat hij meer en meer records in het tennis wil breken. "Dat is iets wat mij heel erg gemotiveerd houdt", zei hij dit weekend in aanloop naar de start van de Australian Open.

Matig niveau

Toch zal het niveau van Djokovic omhoog moeten als hij wederom een gooi naar de titel wil doen. Hij speelde met name in de tweede en derde set slordig (36 onnodige fouten in die twee sets), al was dat ook de verdienste van de onbevangen spelende Prizmic. De qualifier is de nummer 178 van de wereld en won in 2023 het juniorentoernooi van Roland Garros.

Dino Prizmic

Djokovic moest in de derde set aan de bak toen hij bij een 1-1 stand in sets werd gebroken en Prizmic brutaal een 3-2 voorsprong nam. De Serviër ging knokken en brak de jonge Kroaat direct terug. Vanaf dat moment vloeide de energie steeds meer weg bij Prizmic.

Djokovic moest toestaan hoe Prizmic in de vierde set terugkwam van 4-1 tot 4-3, maar trok na een partij van vier uur de moeizame overwinning over de streep door zijn zesde matchpoint te benutten.

"Dino verdient alle complimenten. Hij speelde zo volwassen voor iemand die nog nooit op dit podium heeft gestaan. We gaan veel van hem horen", complimenteerde Djokovic zijn tegenstander met diens optreden.

Roeblev ontsnapt

De als vijfde geplaatste Andrej Roeblev kwam tegen de Braziliaan Thiago Seyboth Wild met de schrik vrij. De Rus miste vier wedstrijdpunten, maar hield zijn hoofd koel en won in de matchtiebreak na bijna vier uur strijd: 7-5, 6-4, 3-6, 4-6, 7-6 (10-6).

In de vijfde set kreeg Roeblev liefst zeven breekpunten (waarvan vier matchpoints op 6-5), maar Seyboth Wild, die Daniil Medvedev in 2023 op Roland Garros in vijf sets vloerde, hield vol. Roeblev kwam in de matchtiebreak met 4-1 achter, maar bleef rustig en benutte met een ace zijn vijfde matchpoint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl