NOS Sport

Rus na zege in Melbourne: 'Zo mooi om mijn moeder en zus erbij te hebben'

Rus staat slechts één game af aan Kalinina en is door op Australian Open

Arantxa Rus heeft zich zonder veel moeite geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De Nederlandse tennisster hoefde maar één game af te staan aan de Oekraïense Anhelina Kalinina: 6-1, 6-0. "Ik ben over alles tevreden. Dit was een supergoede wedstrijd. Dat is ook wel aan de stand te zien", zei ze na afloop.

Aanvankelijk leek het er niet op dat het zo makkelijk zou gaan. In de tweede servicegame van Rus moest de tennisster zes breakpunten wegwerken. Dat kwam met name omdat de Nederlandse wat slordig was met haar eigen service. Na maar liefst tien keer deuce lukte het Rus om alsnog de zeventien minuten vergende game binnen te halen.

"De games waren heel lang. Dit was een heel belangrijke. Toen ik hem won, draaide het allemaal mijn kant op", merkte Rus op.

Ze begon beter te tennissen en brak de Oekraïense nummer 30 van de wereld daarna meteen. De eerste set werd daarna overtuigend binnengehaald. Rus sloeg daarin zeventien winners tegenover één voor Kalinina.

Alles lukt

De tweede set startte voortvarend voor de nummer 45 van de wereld. In de eerste game plaatste Rus meteen een break. Daarna leek haar opponent meteen terug te breken, maar aan vechtlust ontbrak het maandag ook niet bij de Nederlandse. Bovendien leek alles te lukken: ze sloeg weer meerdere breakpunten weg.

Rus liet Kalinina volledig kansloos en pakte de tweede set zonder ook maar een game af te staan. Dat deed ze onder het toeziend oog van haar moeder en zus.

"Het is mooi om ze erbij te hebben. Helemaal na een moeilijk jaar waarin mijn vader overleed. Wij supporten elkaar zo erg. Als je deze mooie momenten dan kan delen met elkaar... ja, daar heb ik geen woorden voor."

Kijk hier naar de reactie van Arantxa Rus na haar eerste ronde:

Rus behaalt zege met moeder en zus op tribune: 'Mooi om deze momenten te delen'

Rus staat voor de zevende keer in het hoofdschema van de Australian Open, waar ze slechts twee keer eerder de tweede ronde haalde. Het beste grandslamresultaat in de carrière van de 33-jarige tennisster is een plek in de vierde ronde op Roland Garros in 2012.

In de tweede ronde neemt de Nederlandse het op tegen de Russin Anna Kalinskaja (WTA-75).

Twee Nederlanders door

Rus is de enige Nederlandse in het enkelspel bij de vrouwen. Bij de mannen heeft Jesper de Jong zich geplaatst voor de tweede ronde. Hij speelt daarin tegen de Italiaanse topper Jannik Sinner, die in de eerste ronde Botic van de Zandschulp uitschakelde.

Tallon Griekspoor kan dinsdag de derde Nederlander in de tweede ronde worden. Hij treft dan de Rus Roman Safioellin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl