NOS Wielrennen

'Harrie Hattrick' en het goud van Apeldoorn: 'Ik speel met de natuurwetten'

'Harrie Hattrick' slaat weer toe, nu op de wielerbaan van Apeldoorn. Nog voordat Lavreysen zondag de finish passeert op de keirin, zijn derde goud bij de Europees kampioenschappen, komt hij overeind en juicht. Met zijn concurrenten tien, vijftien meter achter zich.

"Ik speel met de natuurwetten hier. Dit verschil is zo bizar, echt gestoord."

Maar stiekem had Lavreysen het al in zijn hoofd. De benen waren zo goed, de hele week al. "De halve finale ging zó hard en zó makkelijk. Ik denk: de finale ga ik vol rijden en als ik niemand zie dan ga ik juichen. Dat ik er überhaupt van tevoren over nadenk, dat is gestoord."

Lavreysen wint EK-keirinfinale met grote overmacht: 'Ik speel met de natuurwetten'

Lavreysen pakte dus zijn derde gouden medaille van deze EK, na goud op de teamsprint en de sprint. "Wat een week, ik doe mijn best om het te beseffen. Echt geweldig. Dit maak ik misschien wel nooit meer mee. Te bizar."

Olympische Spelen

Toch wil Lavreysen dit precies nogmaals meemaken. In augustus bij de Olympische Spelen in Parijs. Zonder angst omarmde hij afgelopen week al zijn bijnaam 'Harrie Hattrick'. Na het gouden weekend op de Apeldoornse velodrome is het zelfvertrouwen nog groter. Parijs, dus, bevestigde hij nog maar eens. "Drie keer goud. Daar ga ik voor."

De meervoudig olympisch kampioen, regerend wereldkampioen en Europees kampioen deed het vóór vandaag al drie keer eerder: bij de WK van 2020 en 2021 en bij de EK in 2023. Maar deze had net iets meer.

"Vorig jaar heb ik ook de triple gepakt in Grenchen, maar dat is toch wel iets anders dan hier in Apeldoorn. Zeker in aanloop naar de Olympische Spelen. Ik kan het jaar niet beter beginnen. Ik kijk er nu al naar uit om te gaan voorbereiden, om nog beter te worden, om straks in te zomer te laten zien wat ik kan."

Harrie Lavreysen

Een nóg betere Lavreysen? Daar zal de concurrentie van huiveren. De Europees kampioen lacht: "Nou, dan gaan ze maar schrikken."

Lavreysen is niet van plan om ook maar een splinter van de wielerbaan aan een ander te geven. "Het verschil is nu zo groot. Dat wil ik alleen maar uitbreiden. Ik blijf gewoon een normale jongen. Ik denk dat ik morgen een dagje rust neem. En dinsdag ga ik weer trainen."

Een 'normale' jongen, maar wel een met turbodijen.

'Harrie Hattrick' Lavreysen juicht al voordat hij finish passeert in EK-finale keirin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl