NOS WielrennenAangepast

Machtige teamsprinters Oranje verlengen Europese titel, vrouwen pakken brons

Teamsprinters voor eigen publiek naar zesde EK-titel in zeven jaar

De Nederlandse teamsprinters hebben hun favorietenrol waargemaakt met goud bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland stormden in de finale tegen Frankrijk met een tijd van 41,958 seconden naar de zesde Europese titel voor Nederland in zeven jaar.

"We hebben hier iets heel moois neergezet voor eigen publiek", zei Lavreysen. "Dit was onze beste race ooit in Apeldoorn."

Bij de vrouwen legde Nederland met Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet beslag op de bronzen medaille.

Oranjevrouwen sprinten naar brons op EK in Apeldoorn

Nederland is bij de mannen regerend olympisch en wereldkampioen teamsprint en op Europese kampioenschappen verloopt het onderdeel al jaren volgens een vast stramien. Teams van drie sprintkanonnen geven alles over drie rondes op de houten baan, en uiteindelijk wint Nederland. Alleen in 2020, toen de Oranjemannen het EK lieten schieten in verband met covid, ging de Europese titel naar een ander land: Rusland.

In het Omnisport in Apeldoorn noteerde Nederland 's middags, toen met Tijmen van Loon in plaats van Hoogland als laatste wagon, al de beste tijd. Ook in de ronde daarna toonde de toen weer complete 'regenboogtrein' sterker te zijn dan de concurrentie.

Bekijk hier de reacties van Harrie Lavreysen, Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland.

In de finale tegen Frankrijk was het verschil al in de eerste ronde zichtbaar door de inspanning van Van den Berg. De 35-jarige starter opende in 17,3 seconden. "Ik ben een nieuwe weg ingeslagen en blij met de progressie die gezet is", zei Van den Berg na de gewonnen finale.

Hij experimenteert met een zwaarder verzet, met in zijn hoofd de Olympische Spelen van deze zomer. "Ik wil de jongens in Parijs nog wat sneller afzetten. Wil het wereldrecord." Dat staat, voor de eerste ronde van de teamsprint, op 16,94. "Daar wil ik onder. En het mooie daarvan is: als ik mijn doel haal, heeft dat ook een positief effect op het team."

Lavreysen vergrootte na Van den Berg het gat met de Fransen. Hoogland maakte het in stijl af en kwam bijna acht tienden van een seconde voor de Franse afmaker over de streep.

Vrouwen pakken brons

Lamberink, Van de Wouw en Van der Peet kwamen bij de vrouwen moeizaam op gang in de 'kleine' finale tegen Polen, maar Van der Peet bezorgde de Oranje-trein met een geweldige eindsprint toch een medaille met een tijd van 46,754.

Het goud ging naar Duitsland, dat met 45,899 in de finale te sterk was voor Groot-Brittannië.

Bekijk hier de reacties van Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet.

Teamsprintsters weer net achter de top: 'Moeten er een tandje bovenop doen'

Philip Heijnen kwam niet uit de verf in de afvalkoers, het niet-olympische onderdeel waarbij telkens de laatste renner op de finish uit koers moet. Hij kon zijn plek in het rommelige peloton niet goed vinden, ruziede met tegenstanders en werd uiteindelijk zevende.

Tobias Hansen uit Denemarken won goud, voor de Brit William Tidball en Belg Jules Hesters.

Au! Ploeggenoten rijden bij valpartij op EK over Ierse baanwielrenster heen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl