NOS Schaatsen

'Nederlandse Freddie Mercury' valt op bij EK kunstrijden, maar zonder topscore

Nederlands duo Jakucs en Galli ijsdanst op muziek Queen bij EK

Geef de voor Nederland uitkomende kunstschaatsers Hanna Jakucs en Alessio Galli het jaren 80-thema bij het EK in Litouwen en je krijgt een volledige Queen-act. Inclusief Freddie Mercury.

De Italiaan Galli en de Hongaarse Jakucs komen al drie jaar samen voor Nederland uit. Ze kwamen in Eindhoven terecht, omdat hun Hongaarse coach daar werkzaam was en ze besloten voor Nederland uit te komen. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot het beste Nederlandse danspaar op het ijs.

Nee, verwacht (nog) geen medailles op de grote toernooien, het doel ligt telkens op het verbeteren van de uitvoering van de act. Die act werd deze vrijdag een bijzondere, dat wisten de twee al een tijdje. Voorafgaand aan het seizoen had de Internationale Schaatsunie bepaald dat het thema voor de ritmische dans bij het EK de jaren 80 zou worden.

Poster

Dat was voor Galli een geschenk uit de hemel. Zijn ouders hadden talloze platen uit die tijd in huis en draaiden die grijs. Zelf had hij een poster van Freddie Mercury op zijn kamer. Queen was onderdeel van de opvoeding bij de familie Galli en dus was een plaat van de Engelse rockgroep een meer dan logische keuze.

Tijdens de vele autoritten met danspartner Jakucs werd geluisterd naar meerdere hits en werd er uiteindelijk gekozen voor 'Another One Bites The Dust'.

Maar alleen een plaat uitkiezen was voor Galli niet genoeg. Om zich helemaal in te leven in het rock-icoon dat Mercury is, besloot de Italiaan zich volledig te kleden naar de zanger. Dus een wit hemd en natuurlijk ook de iconische snor mocht niet ontbreken, terwijl de geboren Italiaan in het dagelijks leven helemaal geen snor draagt.

Geen vrije dans meer

Het optreden bezorgde het Nederlandse paar een hoop plezier en een stevige glimlach na afloop. Hun ritmische dans voor Queen was goed voor 53.51 punten.

Gisteravond was er ook de vrije kür bij de mannen. Bekijk hier de samenvatting:

Bekijk hier de samenvatting van de vrije kür bij de mannen

Maar waar 'Another One Bites The Dust' in de Verenigde Staten, Canada en Spanje een enorme nummer 1-hit was, moesten Galli en Jakucs het doen met een 29ste plek (van de in totaal 33 koppels). Ze mogen daardoor niet meedoen aan de vrije dans.

En dat zorgde ervoor dat 'de Nederlandse Freddie Mercury' weer ontwaakte uit zijn jaren 80-droom. Zonder snor zag hij dat het Queen-paar zich niet plaatste voor de vrije dans. Geen 'We are the Champions' dus op de terugrit naar huis.

Galli (zonder snor) en Jakucs na hun dans

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl