NOS Schaatsen

Kunstrijduo Tsiba/Danilova gekwalificeerd voor vrije kür bij paarrijden

Kunstschaatsduo Tsiba/Danilova op EK naar vrije kür dankzij tiende plek

Michel Tsiba en Daria Danilova staan bij de EK kunstrijden in het Litouwse Kaunas na de korte kür op de tiende plaats bij het paarrijden. Dankzij die klassering mag het Nederlandse duo morgen ook de vrije kür schaatsen. Daarvoor was een plek bij de beste zestien nodig.

Tsiba en Danilova reden hun korte kür op de soundtrack van de Hunger Games. Op de uitvoering lieten ze flink wat punten liggen en ze oogden daardoor ook wat teleurgesteld bij het wachten op hun score, die uitkwam op 53,95.

De Georgiërs Anastasia Metelkina en Luka Berulava wonnen de korte kür met 71,30 punten, gevolgd door Minerva Fabienne Hase en Nikita Volodin uit Duitsland met 69,63 punten.

De 26-jarige Tsiba en de 21-jarige Danilova vormen sinds 2018 een paar in het kunstrijden. De Nederlander en de Russin boekten al snel goede resultaten. Ze werden Nederlands kampioen in 2020 en 2022 en pakten zilver bij de NK's van 2021 en 2023.

Michel Tsiba en Daria Danilova

Voor de in Groningen geboren Tsiba, zoon van een Russische vader en Oekraïense moeder, en de uit Moskou afkomstige Danilova is dit hun derde EK. Bij hun eerste EK-deelnames werden ze 16de en 21ste. Het duo maakte daarnaast al drie keer hun opwachting op het WK en het beste resultaat was een negende plaats in 2022.

Van Zundert slaat EK over

Lindsay van Zundert is niet naar Litouwen afgereisd voor de Europese kampioenschappen. De 18-jarige soliste had door privéomstandigheden niet genoeg kunnen trainen in aanloop naar het toernooi.

"Een moeilijke beslissing, maar op dit moment wel de enige juiste. We gaan ons de komende periode vooral bezighouden met de langeretermijndoelen op weg naar de Olympische Spelen van 2026", verklaarde haar coach Thomas Kennes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl