Bendeleden die bij de overval op het tv-station werden opgepakt
NOS Nieuws

Ecuador is 'in oorlog' met drugsbendes, zegt president

President Noboa van Ecuador heeft in een radio-interview gezegd dat zijn land in oorlog is met drugsbendes en dat het deze strijd niet mag opgeven.

De strijd van Noboa's net aangetreden regering escaleerde het afgelopen weekend met de ontsnapping van de leider van een van de grootste drugsbendes uit de gevangenis. Noboa riep de noodtoestand uit, waarna in zeker vijf gevangenissen een oproer uitbrak.

President Noboa

In die gevangenissen houden gedetineerden nog zeker 130 medewerkers in gijzeling. "We doen er alles aan om de gijzelaars vrij te krijgen", zei hij. Daarvoor wordt het leger ingeschakeld.

Op sociale media circuleren video's waarop te zien zou zijn dat gedetineerden extreem worden mishandeld, neergeschoten en opgehangen. De echtheid van deze video's is niet bevestigd.

Volgens Noboa is het bendegeweld dat het land teistert een reactie op het voornemen van de regering om extra beveiligde gevangenissen voor leiders van de bendes te bouwen. De plannen voor twee nieuwe complexen wil hij morgen presenteren.

Guayaquil

Ook buiten de gevangenissen is het onrustig, met name gisteren in Guayaquil, de grootste stad van het land. Gewapende mannen namen hier een live-tv-uitzending over om te laten zien hoe machtig ze zijn. Meerdere journalisten en andere medewerkers werden gegijzeld. Na anderhalf uur maakte de politie een einde aan de bezetting. Dertien mensen zijn opgepakt.

De mannen die de studio bestormden, hadden wapens bij zich en voorwerpen die op explosieven leken. De gegijzelde verslaggevers van het tv-station vertelden over hun ervaring:

Verslaggevers over gijzeling tv-station: 'Nooit gedacht dat dit kon gebeuren'

In Guayaquil werden ook overvallen, plunderingen en schietpartijen gemeld. Volgens de politie zijn acht mensen bij het geweld omgekomen.

Vandaag zou het in de stad een stuk rustiger zijn. Scholen, winkels en bedrijven zijn op dit moment gesloten. Net als elders in het land zijn er veel agenten en militairen op straat.

Militairen in de straten van Quito

De opstand begon het afgelopen weekend na de ontsnapping van een beruchte drugscrimineel uit een gevangenis in Guayaquil. Adolfo 'Fito' Macias is de leider van de Choneros, een van de grootste drugsbendes van Ecuador. Hij ontsnapte net voordat hij naar een andere gevangenis zou worden overgeplaatst. In verband met de ontsnapping zijn twee gevangenenbewaarders opgepakt.

Noboa kondigde daarna de noodtoestand af. Hij heeft 22 bendes als terroristische organisatie aangemerkt. Dat geeft het leger de bevoegdheid om jacht op hen te maken en dodelijk geweld tegen hen te gebruiken.

Sinds maandag zijn zeker 70 mensen opgepakt. Bij invallen in het hele land zijn wapens, munitie en springstof in beslag genomen.

Cocaïne

Ecuador gold lang als een relatief rustig en veilig land. Maar ook hier kreeg de drugshandel voet aan de grond. Het land groeide uit tot een belangrijk tussenstation voor de export van Zuid-Amerikaanse cocaïne naar de VS en Europa. Vorig jaar waren er 46,5 moorden per 100.000 inwoners.

Tijdens de verkiezingen vorig jaar werd een presidentskandidaat doodgeschoten die beloofd had dat hij een einde aan het geweld en de corruptie zou maken. De verkiezingen werden gewonnen door Noboa. Ook hij beloofde dat hij de georganiseerde misdaad en criminele bendes zou aanpakken.

Noboa trad in november aan. In december werden bij een grote anti-drugsoperatie meer dan 2000 mensen opgepakt, onder wie rechters, officieren van justitie, politieagenten en gevangenispersoneel. "Het onderzoek toont aan hoe diep de drugshandel het staatsapparaat is binnengedrongen", zei de hoogste aanklager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl