In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Uitzendkracht Belastingdienst aangehouden voor gesjoemel met subsidie

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft een 21-jarige man uit Best aangehouden op verdenking van fraude met subsidie. De man werkte als uitzendkracht bij de Belastingdienst en zou ten onrechte tienduizenden euro's aan subsidie hebben uitbetaald. Met het geld werden volgens de FIOD onder meer dure telefoons en een Rolex gekocht.

De fraude kwam aan het licht na een melding van een bank bij de Belastingdienst. De bank merkte op dat de Belastingdienst een bedrag van ruim 84.000 euro had overgemaakt naar een 18-jarige man uit Alkmaar. Dat gebeurde na een subsidieaanvraag in het kader van een regeling die door de Belastingdienst wordt uitgevoerd.

De bank zag dat het geld direct na ontvangst werd uitgegeven via webshops en dat er grote bedragen contant geld werden opgenomen. Daarop werd besloten de rekening te blokkeren en de Belastingdienst te informeren, meldt Omroep Brabant.

Spullen gekocht

De Belastingdienst stelde vast dat het subsidiegeld onterecht was uitbetaald en deed aangifte. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie en de FIOD is gebleken dat met het subsidiegeld onder meer dure telefoons, oortjes en een Rolex-horloge van 39.000 euro zijn gekocht.

De 21-jarige uitzendkracht zou de betreffende subsidieaanvraag hebben behandeld en onterecht hebben goedgekeurd. Het OM vermoedt ook dat de bank- en identiteitsgegevens van de man uit Alkmaar voor deze aanvraag zijn misbruikt.

Link met eerdere witwaszaak

Vorig jaar oktober en november werden vijf mannen aangehouden op verdenking van witwassen. Tijdens de arrestaties zijn verschillende telefoons en bankpassen in beslag genomen, waaronder de bankpas van de 18-jarige man uit Alkmaar. Justitie denkt dat de 21-jarige verdachte met dit vijftal samenwerkte.

De man wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. Naast de aanhouding is ook zijn woning doorzocht en zijn computers en telefoons in beslag genomen.

Advertentie via Ster.nl