NOS Nieuws

Twee aanhoudingen vanwege half miljoen euro fraude met Europese subsidies

In een onderzoek naar fraude met Europese subsidies heeft de opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie twee Nederlanders aangehouden. De mannen (50 en 55 jaar) worden verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte. Daar zouden ze uiteindelijk bijna een half miljoen euro mee buit hebben gemaakt onder meer door het opvoeren van werkzaamheden die nooit zijn verricht.

De twee werden in Eindhoven en Roermond aangehouden. Ze runden samen een organisatie- en adviesbureau in Eindhoven.

Het bureau werd ingehuurd door bedrijven die op zoek waren naar trainingen om hun medewerkers gezond en gemotiveerd te houden. Die bedrijven konden aanspraak maken op Europese subsidie als ze het Brabantse adviesbureau inschakelden.

Geen recht op

Het vermoeden is dat de verdachten onder andere twee keer zo veel werkzaamheden op hun facturen vermeldden dan in feite waren verricht. Daardoor kon meer subsidie worden verkregen.

Ook maakten ze mogelijk gebruik van contrafacturen. Het adviesbureau stuurde dan een factuur naar een bedrijf, legt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie uit, en een bedrijf stuurde vervolgens weer een andere factuur terug naar het adviesbureau. Zo werd subsidie geclaimd uit het Europees Sociaal Fonds waar geen of in mindere mate aanspraak op kon worden gemaakt.

Het adviesbureau was al een tijdje failliet, maar de twee zijn alsnog aangehouden. Daarnaast zijn er twee doorzoekingen geweest in Eindhoven en de Belgische gemeente Hamont-Achel, waar bij onder meer laptops, telefoons, harde schijven, administratie en dure horloges in beslag werden genomen. Ook werd beslag gelegd op een huis in Hamont-Achel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl