In een onderzoek naar fraude met Europese subsidies zijn acht mensen aangehouden. Een 45-jarige vrouw en een 60-jarige man uit de gemeente Midden-Drenthe, die vandaag werden opgepakt, gelden als hoofdverdachten in de zaak. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

In augustus 2016 deed het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) aangifte omdat het vermoeden bestond dat subsidies die door die organisatie waren toegekend, niet voor de juiste doelen werden gebruikt. Tijdens het onderzoek kwamen de 45-jarige vrouw en 60-jarige man in beeld.

De twee vroegen meerdere keren subsidie aan bij SNN. Dat deden ze voor eigen bedrijven en bedrijven van anderen. In oktober 2016 werd een huiszoeking gedaan in een woning in Hijken waar het duo aanwezig was. Er werd onder meer administratie in beslag genomen, meldt RTV Drenthe.

Voor een miljoen euro gefraudeerd

Tussen de spullen vonden de rechercheurs dubbele facturen, echte en valse. Ook kwamen de onderzoekers erachter dat met de subsidies machines waren gekocht en lonen betaald, terwijl het geld bedoeld was voor onder onderzoek en prototypes. Er is waarschijnlijk ongeveer voor een miljoen euro gefraudeerd.

Eind 2017 werden al zes verdachten aangehouden. Het ging om eigenaren of aandeelhouders van bedrijven in het noorden van het land. De bedrijven hadden gebruikgemaakt van diensten van de 60-jarige man. De zes werden kort erna weer vrijgelaten. Er werd wel beslag gelegd op vijf woningen en banktegoeden van de verdachten.

Er werd ook beslag gelegd op twee woningen, twee auto's en aanhangers.

STER reclame