NOS Schaatsen

Kok klasse apart op 500 meter bij EK, Leerdam goed voor zilver in Thialf

Superieure Kok snelt naar EK-goud in duel met Leerdam, die zilver verovert

Femke Kok heeft bij de EK afstanden in Heerenveen haar Europese titel op de 500 meter geprolongeerd. Jutta Leerdam veroverde het zilver in Thialf. Het brons ging naar de Oostenrijkse Vanessa Herzog, die een compleet Nederlands podium daarmee voorkwam. Marrit Fledderus werd vierde.

Kok was topfavoriet voor de titel in Thialf. Niet alleen omdat ze de regerend wereldkampioen is en vorige week nog met overmacht de Nederlandse titel veroverde; de grootste concurrentie op de sprint komt voor Kok vooral van buiten Europa.

Koninginnenrit

In de slotrit reed de 23-jarige Kok tegen een van haar grootste uitdagers: landgenote Leerdam. De statistieken waren ruim in het voordeel van de wereldkampioene, want van de dertien duels won Kok er elf.

Ook in het veertiende duel was Kok de duidelijk betere. Na een snellere opening (10,40 om 10,64) snelde de titelverdedigster naar 37,28. Leerdam was met 37,70 bijna een halve seconde langzamer.

Kok wilde 500 meter 'dik winnen' op EK, dat lukte: 'Blij dat dit mijn niveau is'

Fledderus had twee ritten daarvoor 38,00 neergezet, waar ze niet helemaal tevreden mee leek te zijn. Dat bleek terecht, want in de rit daarna dook Herzog - de Oostenrijkse wereldkampioene van vijf jaar geleden - met 37,89 onder haar tijd.

De Poolse Andzelika Wójcik, dit seizoen al goed voor een bronzen plak bij de wereldbeker in haar eigen land, werd vijfde met 38,04.

Kok wilde 'dik winnen'

"Fijn om te zien dat het gat lekker groot is. Het was echt mijn doel om dik te winnen", reageerde Kok na haar race tegen Leerdam. Ze baalde nog steeds van haar val op de 1.000 meter bij de NK afstanden van vorige week, waardoor ze zich op die afstand niet plaatste voor de EK en WK afstanden.

Leerdam 'hartstikke blij' met zilver op 500: 'Maar wil natuurlijk ook graag die gouden'

"Daardoor had ik best wel een kloteweek", aldus Kok, die vrijdag ook al EK-goud veroverde op de teamsprint. "Ik ben blij dat ik heb laten zien dat het wel goed zit met de snelheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl