Een van de pijlers van de brug is door de botsing verzakt
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Situatie met brug in Maastricht lijkt stabiel, instortingsgevaar nog niet geweken

In Maastricht is vannacht een woonboot losgeslagen en afgedreven tegen een brug. Volgens Rijkswaterstaat is de brug zwaar beschadigd en is er sprake van instortingsgevaar. Dat gevaar is nog niet geweken, maar de situatie is wel stabiel, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De brandweer is teruggegaan naar de kazerne. Politie blijft wel aanwezig in het gebied.

De woonboot sloeg los van de oever aan de Stuwweg. Dit is de plek waar gisteren een deel van een zogenoemde overlaatdam wegspoelde. Daardoor stroomt het water versneld de Maas in. De losgeraakte woonboot werd met de stroming meegevoerd en raakte vervolgens een nabijgelegen brug. Zowel de brug als de woonboot raakte beschadigd.

De eigenaresse van de woonboot reageerde geschrokken:

Brug in Maastricht dreigt in te storten door losgeslagen woonboot

Er was niemand meer op de woonboot aanwezig. Vanwege de beschadigde overlaatdam aan de Stuwweg waren de bewoners van de losgeraakte woonboot, net als de bewoners van andere omliggende woonboten, gisteren al geëvacueerd, meldt 1Limburg. Het is niet duidelijk hoe de woonboot heeft kunnen loskomen, dat wordt nog door Rijkswaterstaat onderzocht.

Tijdelijk afgesloten

Vanwege de schade is de brug tijdelijk afgesloten. Door de botsing is een van de pijlers in het midden van de brug verzakt. "Er dreigt instortingsgevaar en daarom is de brug niet begaanbaar voor bestemmingsverkeer. Momenteel brengen we in kaart wat de schade precies is", aldus Rijkswaterstaat.

Daarnaast is het gat in de overlaatdam volgens Rijkswaterstaat groter geworden. "We zetten alles op alles om het gat zo snel mogelijk te dichten."

Omwille van de veiligheid heeft de burgemeester van Maastricht voor de omgeving van de brug een noodverordening afgekondigd, waardoor voorlopig alleen hulpdiensten het aangegeven gebied in mogen. Volgens de gemeente is het voor de bewoners nu te gevaarlijk in het gebied. Daarnaast wil de gemeente voorkomen dat ramptoeristen bij de brug gaan kijken.

De situatie van bovenaf in Maastricht

Burgemeester Wim Hillenaar zegt dat de brug momenteel te instabiel is om te gebruiken. Met Defensie wordt gekeken of een noodbrug een optie is.

De burgemeester heeft ook met de bewoners van de ontruimde woonboten gesproken. Volgens hem zijn zij erg geschrokken van wat er is gebeurd. De bewoners hebben de boten moeten verlaten en konden maar een paar spullen meenemen. Ze kunnen voorlopig ook niet terug naar hun woonboten. "Het hakt er verschrikkelijk in bij de mensen", zegt hij tegen 1Limburg.

De overige woonboten zijn extra goed vastgezet en worden ook in de gaten gehouden. "De spannende vraag is of dat genoeg is", zegt Hillenaar. "Die spanning voelen de bewoners natuurlijk ook."

Gat gedicht met stenen

Inmiddels is begonnen aan de herstelwerkzaamheden aan de overlaatdam. Het plan is nu om het gat te dichten met grote hoeveelheden stenen. Die stenen worden verpakt in zware netten, zegt directeur May van de Kerkhof van Rijkswaterstaat Limburg tegen de regionale omroep.

Mocht die aanpak niet werken, dan zijn er ook nog andere oplossingen, zegt Van de Kerkhof. "Dan moet je denken aan een noodkering om de ingang van het kanaal af te sluiten of containers gevuld met stenen in het water te laten zakken."

Volgens Van de Kerkhof is het vooralsnog lastig om te bepalen of de brug te redden is. "We weten nog niet hoe het is met de constructieve veiligheid van de brug, maar hij is op dit moment in elk geval onbegaanbaar", zegt ze. "Er is nog steeds de mogelijkheid dat de brug instort. Daar hebben we ook voor gewaarschuwd. We gaan nu bekijken of dat uit zichzelf gaat gebeuren en of dat we dat eventueel kunnen voorkomen."

Hoogste punt Maas bereikt

Het water in de Maas stijgt nog steeds iets. De afvoer uit de Belgische Ardennen neemt nu wel af, maar die uit Frankrijk neemt toe.

Per saldo zal de afvoer bij meetpunt Sint Pieter in Maastricht nog iets toenemen, mogelijk tot een niveau van 1800 kubieke meter per seconde, tussen nu en morgenmiddag. De afvoer was vanochtend 1700 kubieke meter per seconde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl