Het dijkje in Maastricht dat is doorgebroken
NOS NieuwsAangepast

Deel van dijkje in Maastricht weggespoeld, zeker 30 woonboten ontruimd

Een deel van een dijkje aan de Stuwweg in Maastricht is weggespoeld. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het water van het afvoerkanaal stroomt daardoor de Maas in. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Uit vrees voor laag waterpeil zijn zo'n dertig woonboten geëvacueerd. Halverwege de avond meldde de brandweer dat de evacuatie was afgerond. Voor bewoners die niet bij familie of vrienden terechtkonden, zijn hotelkamers geregeld.

Rijkswaterstaat meldt op X dat de overlaat is beschadigd. Een overlaat zorgt ervoor dat hoogwater gereguleerd kan worden. Overlaten komen voor in dijken en voeren het overtollige water af.

Op beelden is te zien dat het water snel wegstroomt:

Woonboten ontruimd na doorbraak dijkje in Maastricht

Water stroomt normaal gesproken rustig over het 120 meter brede dijkje de Maas in, maar door het weggespoelde deel gaat dit nu veel sneller dan normaal. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om een deel van 50 meter breed dat is weggevaagd.

De verwachting was al dat het waterpeil ter hoogte van Maastricht morgen een piek zou bereiken, het doorgebroken dijkje zorgt hierbij niet voor nog hoger water of gevaarlijke situaties.

De situatie van bovenaf in Maastricht

Een bewoner van een van de woonboten vertelt tegen regionale omroep 1Limburg dat het niet de eerste keer is dat de overlaat is beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl