In Hoorn zijn extra zandzakken geplaatst
NOS NieuwsAangepast

Extra maatregelen tegen hoogwater: meer zandzakken, gemalen op volle toeren

Op verschillende plekken in het land worden extra maatregelen genomen tegen hoogwater. In Aldeboarn (Friesland), Volendam en Hoorn zijn zandzakken neergelegd om huizen te beschermen. Verschillende molens en gemalen draaien op volle toeren om water weg te pompen.

In Hoorn zijn 200 zandzakken geplaatst op het Visserseiland, het kunstmatige schiereiland van de gemeente. Dinsdagavond werden bewoners daar opnieuw geconfronteerd met hoogwater dat bijna tot aan woonhuizen kwam. Bewoners legden toen zelf zandzakken neer om hun woningen te beschermen. De piek van het hoogwater wordt vandaag of morgen verwacht.

Op meerdere plekken in de Noord-Hollandse stad zijn zandzakken geplaatst:

Wateroverlast in de haven van Hoorn

In Aldeboarn zijn vanmiddag 1200 zandzakken neergelegd over een lengte van 240 meter. Het water in de rivier de Boarn staat bijna tot aan de rand, schrijft Omrop Fryslân.

Gemalen draaien volop om het water weg te pompen. Ook het Woudagemaal in Lemmer staat sinds dinsdag weer aan. Vier keersluizen in het gebied De Lege Wâlden bij Joure zijn dichtgezet. Ook is een extra pomp ingezet om water dit gebied uit te pompen.

Het waterschap heeft nog veertien Friese polders achter de hand die kunnen worden gebruikt als wateropslag. Later vandaag wordt besloten of die zullen worden ingezet. Dat zou ruimte geven aan zeven miljoen kuub water.

Poldermolen

Poldermolen Eolus bij Den Ham draait al vanaf eind oktober dagelijks om de polder op peil te houden. Overtollig water wordt zo vanuit de Fransumerpolder afgevoerd richting het Aduarderdiep.

"Dit gebeurt niet zo vaak', vertelt molenaar Rob Hoving aan RTV Noord. "Er zit ook een gemaal op deze polder, die kan het alleen niet aan. Daarom spring ik met de molen bij. Voor ons als molenaars is dit alleen maar leuk. De molen is goed aan het werk en ik vind het geweldig."

De Poldermolen bij Den Ham:

Poldermolen Eolus bij Den Ham

In Megen (Noord-Brabant) werkt Waterschap Aa en Maas aan het weghalen van een grote dassenburcht in de Maasdijk. Het dier heeft een gang van zo'n 10 meter gegraven. Vanwege het hoogwater is dat riskant. De dijk kan vanwege de gaten beschadigen of zelfs inzakken als er water tegenaan komt.

"Niet alleen Megen heeft dan een probleem. Het water stroomt dan van hier tot aan Den Bosch", zegt dijkbeheerder Sjaak Daverveld tegen Omroep Brabant.

In Eindhoven is een begraafplaats de komende dagen dicht vanwege wateroverlast. Het regenwater kan niet meer wegstromen vanaf de begraafplaats in stadsdeel Woensel. Ook op andere begraafplaatsen in de stad ligt veel water, waarschuwt de gemeente. Sommige paden zijn slecht begaanbaar.

Maas

In Maastricht is een deel van een dijk beschadigd. Daardoor stroomt het water versneld de Maas in. Meerdere woonboten zijn ontruimd.

Zo zag dat eruit:

Woonboten ontruimd na wegspoelen dijkje in Maastricht

Het Waterschap Limburg heeft verschillende maatregelen genomen. Zo zijn de afsluiters onder de keringen gesloten. Normaal gesproken zorgen deze buizen voor afvoer van beken die naar de Maas stromen. Door de afsluiters dicht te doen, wordt voorkomen dat water uit de Maas terugstroomt naar de beken en daar voor overlast zorgt.

Om het water van de beken die naar de Maas stromen toch daar te krijgen, zijn er op verschillende plekken pompen geplaatst. De dijken zijn extra geïnspecteerd, maar daaruit zijn geen bijzonderheden gebleken. Volgens de huidige metingen van Rijkswaterstaat wordt de hoogste stand in de Maas bij Maastricht vanochtend om 10.00 uur verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl