Schaatspret in Noordlaren in 2019
NOS NieuwsAangepast

Het gaat vriezen: schaatspret mogelijk in sommige delen van Nederland

Er is winterweer op komst en met temperaturen tussen de -1 en "misschien zelfs" -9 graden is er kans dat de schaatsen uit het vet kunnen. Vanaf het einde van de week worden er temperaturen onder het vriespunt verwacht.

In de nacht van zaterdag op zondag komt de temperatuur voor het eerst onder nul. Volgens de verwachting van Weerplaza wordt het in het noordoosten van ons land dan -6, in het westen en zuiden komt de temperatuur tot -1. De dagen daarop blijft het vriezen, waardoor het in het hele land koud wordt met "mogelijk tot -8 of misschien zelfs -9 graden", zegt NOS-weervrouw Roosmarijn Knol.

"In het noorden van ons land zijn er zelfs een aantal ijsdagen mogelijk", verwacht Knol. De temperatuur blijft daar ook overdag onder het vriespunt. "Dat gebeurt in ieder geval komende zondag, maar misschien ook nog maandag en dinsdag." Het wordt niet alleen koud, ook de zon gaat volop schijnen, zegt Knol.

Ondiepe slootjes

Door de lage temperaturen kan op sommige plekken geschaatst worden. Maar alleen bij ondergespoten natuurijsbanen of op kleine en ondiepe slootjes of vennetjes, is de verwachting. Voor diepere wateren is het nog niet koud genoeg. Schaatsen kan op zijn vroegst komende zondag.

Kinderdijk, Kampen en Wageningen zijn voorbeelden van plekken dicht bij de grote rivieren waar kan worden geschaatst. Dat komt volgens Knol door de hoge waterstand, waardoor er op die plekken ondergelopen stukken land zijn. Vanaf donderdag gaat de temperatuur waarschijnlijk weer een paar graden omhoog. De verwachting is dat het 's nachts nog -2 graden kan worden, maar dat is niet genoeg voor aangroei van het natuurijs.

Begin december gingen er al een aantal natuurijsbanen open, maar die moesten ook snel weer dicht omdat het ijs niet betrouwbaar was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl