Hulpdiensten na een van de explosies
NOS NieuwsAangepast

Zeker 95 doden bij explosies bij begraafplaats Iraanse generaal Soleimani

Bij twee explosies in het zuidoosten van Iran zijn volgens staatsmedia zeker 95 doden gevallen. Eerder werd gesproken van 103 doden. De ontploffingen waren in de stad Kerman, niet ver van een begraafplaats waar een herdenkingsceremonie aan de gang was voor Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Hij werd precies vier jaar geleden door een Amerikaanse raketaanval gedood, na decennia aan de top te hebben gestaan van de Quds-brigade, de elite-eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde.

De autoriteiten in Iran spreken van terroristische aanslagen, maar daarover is nog geen zekerheid. Eerder werd op staatsmedia gesproken over gasflessen die mogelijk ontploft waren, maar later werden bomaanslagen gemeld.

Op videobeelden is een van de explosies te horen, waarna een groep mensen wegrent:

Veel doden bij twee explosies vlakbij herdenking in Iran

Ook een potentiële verantwoordelijke is nog niet genoemd. Iran heeft meerdere tegenstanders die belang kunnen hebben bij een aanslag. Het regime heeft zich in de regio de woede op de hals gehaald als bondgenoot van bewegingen als Hezbollah en Hamas. Ook zijn er militante groeperingen actief in Iran die zo nu en dan aanslagen plegen.

Op de begraafplaats waren honderden mensen bijeen om Soleimani te herdenken. Op nog niet geverifieerde beelden op sociale media is te zien hoe een menigte angstig rond lichamen van slachtoffers loopt. Er zou ongeveer een kwartier tussen de twee ontploffingen hebben gezeten. Terroristen blazen soms kort na een aanslag een tweede explosief op, met de bedoeling om de tegen die tijd toegesnelde hulpdiensten hard te raken.

Quds-brigade

Soleimani stond sinds 1998 aan het hoofd van de Quds-brigade, die de opdracht heeft om de buitenlandse invloed van Iran te vergroten. Hij was succesvol bij het smeden van de bondgenootschappen die het Iraanse regime heeft met strijdgroepen en regimes in Syrië, Irak en Libanon. De Amerikanen doodden hem op 3 januari 2020 bij een raketaanval in Irak.

Binnen Iran, maar ook binnen groeperingen in omliggende landen, was Soleimani zeer geliefd. Zijn dood in 2020 leidde ook tot grootschalige uitingen van rouw in Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl