Door de wind is een gevel losgekomen in Zaandam
NOS NieuwsAangepast

Onstuimige nacht door storm Henk, 75-jarige man overleden na val van fiets

Storm Henk heeft op verschillende plekken in het land schade en overlast veroorzaakt, maar de omvangrijke schade lijkt uitgebleven.

Vermoedelijk heeft de storm wel een mensenleven geëist. Een 75-jarige man kwam om het leven nadat hij door de wind van zijn fiets was gevallen, meldt de politie. Het ongeluk gebeurde even na 22.00 uur in Wintelre, bij Eindhoven.

Code oranje

Het KNMI gaf voor het noordwesten gisteravond code oranje af, die rond 02.00 uur vannacht werd ingetrokken. Later in de nacht werd ook code geel, die voor het hele land gold, ingetrokken. Henk was de eerste storm van 2024.

Vooral in de kustprovincies waren er meldingen van omgewaaide bomen, takken op wegen en losgewaaide gevels. Onder meer in IJmuiden en Vlissingen werd ruim een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten.

In Amsterdam adviseerde de brandweer gisteravond iedereen om binnen te blijven. In de hoofdstad moest onder meer een dak van een woonboot gehaald worden nadat er vermoedelijk een boom op gevallen was. In Zaandam werd door de wind een gevel van een horecapand geblazen.

Een overzicht van de schade in beeld:

Gevel komt los van huis, bomen vallen op auto's; storm Henk raast over Nederland

In Amstelveen, IJmuiden en Maassluis raakten door de harde wind zonnepanelen los en de A9 bij Uitgeest was tijdelijk afgesloten om bomen op te ruimen.

Ook een afrit van de A1 bij Barneveld werd afgesloten nadat een of meerdere bomen op de weg terecht waren gekomen. Ook op de A32 tussen Heerenveen en Meppel veroorzaakten omgevallen bomen hinder.

Op Schiphol viel de hinder mee, meldde een woordvoerder aan de regionale zender NH. Enkele toestellen moesten een doorstart maken, maar waren wel succesvol bij hun tweede landingspoging. De NS had de dienstregeling op verschillende plekken aangepast vanwege de storm.

Hoogwater

Hoewel het water in grote delen van het land hoog staat, lijken ook de problemen met hoogwater mee te vallen. Het water in het Markermeer staat extreem hoog (75 centimeter boven NAP), waardoor in delen van West-Friesland (Noord-Holland) wateroverlast werd verwacht door de combinatie met storm Henk.

In Bovenkarspel kwam het water over de kade, zonder dat het tot problemen leidde. Bij het Visserseiland in Hoorn kwam het water wel de straat in. Buurtbewoners hebben daar zandzakken voor de deur gelegd.

Ook in Volendam sloeg het water over de dijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl