Storm Henk leidde aan de Britse zuidkust al tot onstuimig weer
NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing voor storm Henk opgeschroefd, code oranje in noordwesten

Vanaf 22.00 uur geldt in Noord-Holland, het Waddengebied, Friesland en het IJsselmeergebied code oranje wegens zeer zware windstoten. In de rest van het land geldt code geel. Daarmee heeft het KNMI de weerwaarschuwing voor storm Henk opgeschroefd.

Aanvankelijk werd op drie provincies na code geel afgegeven. Aan het begin van de avond werd die waarschuwing ingesteld voor alle provincies. Tussen 22.00 uur tot 02.00 uur wordt opgeschaald naar code oranje in het noordwesten. Dat betekent dat in dat gebied een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer.

In IJmuiden werd tussen 19.00 uur en 20.00 uur een gemiddelde windkracht van 9 gemeten, zegt Weeronline. Daarmee is Henk officieel de eerste storm van het jaar.

120 kilometer per uur

In het noordwesten worden vanavond en vannacht zeer zware windstoten verwacht van 100-110 km/uur boven land en rond 120 km/uur aan zee. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Landinwaarts worden windstoten van 80 tot 90 km/u verwacht. Ook is er kans op wateroverlast.

De NS past de dienstregeling aan tussen Heerhugowaard en Den Helder vanwege Henk. Waar de trein vanuit Nijmegen normaal doorrijdt naar Den Helder, moeten reizigers nu overstappen op Heerhugowaard, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Verschillende waterschappen zetten pompen en gemalen aan om problemen te voorkomen. De Unie van Waterschappen zegt dat de kans op wateroverlast het grootst is rond het Markermeer. Daar staat het water al hoog en de storm van vanavond en vannacht kan het water nog extra opstuwen.

Doordat de wind uit het zuidwesten komt, zal het waterpeil bij Volendam en Edam dalen en aan de noordkant van het meer, bij Enkhuizen en Hoorn, juist stijgen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft daarom vanochtend de coupure in de fietstunnel in de Zuiderdijk bij Enkhuizen en Bovenkarspel dichtgezet.

Ook aan de Friese kant van het IJsselmeer worden maatregelen genomen. Daar is het Woudagemaal in Lemmer weer opgestart, om het water uit het Friese achterland het IJsselmeer in te pompen.

Stoomgemaal Lemmer is ruim 100 jaar oud, maar nog hard nodig tegen hoogwater

In het stroomgebied van de Maas en de Rijn wordt veel neerslag verwacht met nieuwe hoogwaterpieken tot gevolg. De piek zal op 7 of 8 januari Lobith bereiken, de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt. Naar verwachting zal deze piek iets lager liggen dan vorige week.

De piek in de Maas bij Sint-Pieter wordt op 4 januari verwacht. Het is nog onduidelijk hoe hoog het waterpeil hier zal worden. "Samenvattend is het beeld dat de komende tijd opnieuw regionaal wateroverlast kan optreden, maar dat de waterveiligheid met maatregelen nergens in het geding is", meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging in een update.

Rampenplan afgekondigd in Oost-Vlaanderen

Eveneens in België wordt ook gewaarschuwd voor wateroverlast door hevige regen. Vanwege de extreme hoeveelheid neerslag die recent is gevallen, is de bodem plaatselijk al verzadigd. In Oost-Vlaanderen is een zogenoemd provinciaal rampenplan afgekondigd vanwege wateroverlast. "Bijkomende wateroverlast en kritieke overstromingen kunnen niet uitgesloten worden", staat in een verklaring van de gouverneur.

Eerder vandaag zei de burgemeester van de stad Ninove, in Oost-Vlaanderen, dat inwoners zandzakken mogen komen halen. Op die manier kunnen ze hun huis beschermen tegen het oplopende waterpeil van de rivier de Dender.

In Duitsland staat het water ook nog altijd hoog en wordt door aanhoudende regen opnieuw een stijging van het waterpeil verwacht. In Noordrijn-Westfalen waarschuwen de autoriteiten dat opnieuw straten onder water kunnen komen te staan.

Een vrouw die maandag werd gered uit een rivier bij Hannover is alsnog in het ziekenhuis overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl