Geparkeerde auto's aan De Gaarde in Den Haag raakten zwaar beschadigd
NOS NieuwsAangepast

Storm Henk veroorzaakt schade en overlast met zware windstoten

Op verschillende plekken in het land heeft storm Henk schade en overlast veroorzaakt. De brandweer rukte uit voor losgewaaide gevels en omgewaaide bomen. In het noordwesten gold tot 02.00 uur vannacht code oranje. In de rest van het land gold code geel.

Henk was de eerste storm van 2024. Onder meer in IJmuiden en Vlissingen werd ruim een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten. Het KNMI waarschuwde voor lokaal zeer zware windstoten. Ook werd gevreesd voor wateroverlast.

Kustprovincies

Vooral in de kustprovincies waren meldingen van omgewaaide bomen of takken op wegen. In Zaandam is de gevel van een houten gebouw losgewaaid. In Vlissingen raakte een glazen plaat los op een terras. En in Bergen op Zoom waaiden de pannen van een dak.

Een afrit van de A1 werd afgesloten bij Barneveld nadat een of meerdere bomen de weg op waaiden. Ook op de A32 tussen Heerenveen en Meppel was er hinder vanwege een omgevallen boom. En in Spijkenisse blokkeerde een omgewaaide boom een deel van een laan, waardoor bussen die er reden tijdelijk om moesten rijden.

Een overzicht van de schade in beeld:

Gevel komt los van huis, bomen vallen op auto's; storm Henk raast over Nederland

Ook het openbaar vervoer kampte met storm Henk. De NS had de dienstregeling gisteravond aangepast tussen Heerhugowaard en Den Helder. De treinen reden langzamer en er was een extra overstap voor mensen die naar Den Helder reisden. De extra reistijd was volgens NS ongeveer een kwartier.

In Amsterdam waarschuwde het GVB gisteravond dat sommige reizen niet mogelijk waren. Reizigers kregen het advies om vlak voor vertrek te kijken wat de situatie is. De brandweer kreeg laat op de avond meerdere meldingen van stormschade, meldt AT5.

Schiphol

Op Schiphol viel de hinder mee, meldde een woordvoerder aan NH Nieuws. Een aantal toestellen maakte een doorstart, maar waren wel succesvol bij hun tweede landingspoging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl