Albert Heijn haalt tabak al uit de schappen, vapeshops zien hun kans schoon
Sigaretten en andere rookwaren liggen vanaf vandaag niet meer in de schappen van honderden Albert Heijn-winkels. De winkelketen stopt op de meeste locaties met de verkoop van tabak.
Albert Heijn volgt daarmee supermarktketen Lidl, die twee jaar geleden al stopte met de verkoop van tabak. Ze lopen daarmee vooruit op 1 juli. Vanaf die datum mogen supermarkten helemaal geen tabaksproducten meer verkopen.
Terwijl supermarkten sigaretten uit de winkels halen, zetten verkopers van elektrische sigaretten ze juist in hun schappen. Doordat deze zogenaamde vapeshops vanaf vandaag geen smaakjes voor e-sigaretten meer mogen verkopen, valt een groot deel van hun handel weg. Om dat op te vangen gaan sommige winkeliers nu juist weer klassieke sigaretten verkopen.
'Verkoop tabak is een hele stap'
De verkoop van deze sigaretten gaat volgens Emil 't Hart, voorzitter van de branchevereniging voor verkopers van elektronische sigaretten, eigenlijk tegen de eigen principes in. "Tabak is juist waar veel ondernemers tegen hebben gevochten. Door e-sigaretten te verkopen willen ze mensen juist van het roken afhelpen."
Ook Monique Kant van E-cig4u in Woudrichem heeft nu klassiek tabak in haar assortiment. "Met pijn in mijn hart", zegt ze. "We hopen nu dat klanten die voor sigaretten in de winkel komen, ook zien dat er met de e-sigaret een alternatief is."
De laatste dagen van het jaar zag ze in haar winkel heel veel bezoekers die nog smaakjes voor e-sigaretten kwamen inslaan. "Het is duidelijk dat er wordt gehamsterd. Mensen komen soms 300 stuks tegelijk halen", zegt ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
De branchevereniging voor verkopers van elektronische sigaretten schat in dat tientallen winkels de stap zullen maken om sigaretten te verkopen. Daarbij rekenen de ondernemers erop dat de tabaksomzet alleen maar verder stijgt als steeds meer supermarkten met de verkoop stoppen.
"We gaan een enorme verschuiving zien", zegt Abe Brandsma, woordvoerder van tabaksfabrikant Philip Morris. Supermarkten verkochten de afgelopen jaren meer dan de helft van alle sigaretten. Naar schatting gaat het om een omzet van meer dan 2,5 miljard euro.
'Buitengewoon immoreel'
Esther Croes, arts-epidemioloog bij Trimbos, denkt dat het supermarktverbod effect gaat hebben. "Als tabak wordt verkocht waar je je dagelijkse behoeften koopt, wordt roken genormaliseerd. Dan is het alsof sigaretten erbij horen." Ook is het moeilijk voor rokers die willen stoppen als ze elke keer dat ze boodschappen doen langs sigaretten lopen, vertelt Croes.
Ze noemt het wel "buitengewoon immoreel" dat verkopers van e-sigaretten nu de klassieke sigaretten juist in de winkel leggen. "Ze claimen dat ze e-sigaretten aan rokers verkopen om ze te helpen met stoppen", zegt Croes. "Maar nu gaan ze wel tabak verkopen om hun marktaandeel te houden. Daar heb ik echt geen woorden voor."
Dat ziet Philip Morris anders. "Wij vinden het in algemene zin positief dat de verkoop via tabaksspeciaalzaken gaat. Daar kunnen klanten beter worden gewezen op minder schadelijke alternatieven voor sigaretten en shag", aldus de woordvoerder van de sigarettenfabrikant.