Vapes zijn populair onder jongeren
NOS NieuwsAangepast

Uitstel smaakjesverbod e-sigaretten en vapes tot 1 januari

Fabrikanten van vloeistoffen voor e-sigaretten en vapes krijgen drie maanden extra de tijd om hun producten aan te passen aan nieuwe regels. Daardoor zijn vloeistoffen met zoete of fruitige smaakjes nog tot 1 januari 2024 te koop.

Oorspronkelijk zouden ze per 1 oktober verboden worden, maar staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft tot uitstel besloten nadat er nieuwe informatie over de stoffen bekend was geworden. Daaruit blijkt dat mogelijk vrijwel geen enkele vloeistof aan de nieuwe regels voldoet en Van Ooijen wil de fabrikanten de kans geven hun producten aan te passen.

Volgens de regels die per 1 januari gaan gelden mogen er alleen nog e-sigaretten op de markt zijn met een tabakssmaak. Dat moet ze onaantrekkelijker maken voor jongeren om te beginnen met roken. Maar ze moeten wel beschikbaar blijven als hulpmiddel voor rokers die willen stoppen.

KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds zijn niet blij met het uitstel. "We zien in de maatschappij steeds meer jongeren vapen. We kennen zelfs voorbeelden van basisschoolkinderen", zegt Annebel Schipper, woordvoerder van KWF Kankerbestrijding. "Door het uitstel wordt weer een nieuwe groep kinderen nicotineverslaafd en komen we niet dichter bij de Rookvrije Generatie, waar ook staatsecretaris Van Ooijen voor pleit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl