Schade door een aardbeving in stad Wajima in Ishikawa
NOS NieuwsAangepast

Zware aardbeving voor de kust van Japan, tsunamiwaarschuwing afgegeven

In Japan is er voor een groot deel van de westkust een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Even na 08.00 uur (Nederlandse tijd) vond voor de kust een serie aardbevingen plaats. De zwaarste had een kracht van 7,6. In eerste instantie gaf de overheid een waarschuwing van de hoogste categorie af voor een deel van de kust. Die is na ruim drie uur weer afgeschaald naar een lager niveau.

De Japanse autoriteiten waarschuwen voor een tsunami van 3 meter hoog. Er is een vloedgolf van ruim een meter hoog voor de kust van Ishikawa gemeld. Over het aantal slachtoffers is nog niets bekendgemaakt, wel spreekt een woordvoerder van de Japanse regering over ingestorte huizen waar mensen zich nog in zouden bevinden.

Het epicentrum van de aardbeving lag bij het schiereiland Noto

Ook is er schade aan gebouwen in de grote stad Niigata en zijn wegen beschadigd geraakt. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom. Voor zover bekend is er geen schade aan de kerncentrales in het getroffen gebied.

Het meteorologisch instituut in Japan heeft op een persconferentie gewaarschuwd voor zware aardbevingen de komende dagen en adviseert mensen in de gebieden een week weg te blijven. Morgen en woensdag verwacht het instituut bevingen van dezelfde kracht als vandaag.

Kernramp Fukushima

De aardbeving van vandaag is de zwaarste die het meteorologisch instituut heeft gemeten in het getroffen gebied sinds het begin van de metingen in 1885. Het is voor het eerst sinds 2011 dat er een tsunamiwaarschuwing van de hoogste categorie werd afgegeven.

In dat jaar trof een zware aardbeving het noordoosten van Japan. Bijna 16.000 mensen kwamen om het leven toen een metershoge tsunami de kustlijn overspoelde en ook de kerncentrale van Fukushima trof.

Op beelden van bewakingscamera's zijn schokken en instortende huizen te zien:

Serie aardbevingen treft Japan

De waarschuwing geldt nu voor meerdere gebieden in Centraal-Japan, onder meer voor de prefecturen Ishikawa, Niigata en Toyama. NHK TV, de Japanse publieke omroep, waarschuwt mensen de gebieden te verlaten en het hogerop te zoeken.

De aardbeving heeft ook in Rusland tot een tsunamiwaarschuwing geleid voor bewoners van het eiland Sakhalin, ten noorden van Japan. Zowel in Noord-Korea als in Zuid-Korea waarschuwen de autoriteiten ook voor de gevolgen van de aardbeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl