Schade in een restaurant in Fukushima
NOS NieuwsAangepast

Aardbeving voor Japanse kust bij Fukushima, tsunamiwaarschuwing ingetrokken

De noordkust van Japan is opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 7,3. Er werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor golven van maximaal een meter hoogte, maar inmiddels is die ingetrokken.

Het epicentrum ligt voor de kust van Fukushima, waar op 11 maart 2011 een beving met een kracht van 9,0 en een daaropvolgende tsunami een kernramp en grote verwoestingen veroorzaakten.

De Japanse nationale televisiezender NHK meldt golven van 20 centimeter hoog op sommige plekken langs de kust, zoals bij Ishinomaki. Die stag ligt op zo'n 390 kilometer ten noordoosten van Tokio.

De locatie van de beving

Anoma van der Veere, correspondent voor de NOS in Japan, zegt dat er beelden zijn van de ravage die de beving in supermarkten en woonkamers heeft aangericht. Inwoners zijn gewaarschuwd om niet naar de kust te gaan vanwege de kans op een vloedgolf. Er geldt ook een waarschuwing voor naschokken.

Door de beving schudden gebouwen in grote delen van Oost-Japan, waaronder de hoofdstad Tokio:

Zeker twee miljoen huishoudens zitten zonder stroom in de omgeving van Tokio, maakt Tokio Electric bekend. Op NHK worden livebeelden getoond van de getroffen regio's en van het kustgebied.

Volgens het Japans Meteorologisch Agentschap lag het epicentrum van de aardbeving op zo'n 60 kilometer diepte. Er zijn nog geen meldingen over slachtoffers of schade. Bij de kerncentrale van Fukushima kijkt het personeel of er schade is aan het complex, meldt persbureau AP.

Bewakingscamera's schudden door de beving:

Camera's schudden door aardbeving in Japan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl