Aanhangers van president Tshisekedi bij zijn poster
NOS Nieuws

President Tshisekedi in Congo tot winnaar uitgeroepen, oppositie spreekt van fraude

Felix Tshisekedi, de zittende president van de Democratische Republiek Congo, is bij de verkiezingen herkozen voor een tweede ambtstermijn. Volgens de verkiezingscommissie van het land heeft Tshisekedi meer dan 73 procent van de stemmen behaald. De oppositie heeft de verkiezingen afgedaan als frauduleus.

Zakenman Moise Katumbi eindigde volgens de uitslagen ver achter Tshisekedi met 18 procent van de stemmen, Martin Fayulu zou 5 procent hebben gekregen. Nobelprijswinnaar voor de vrede Denis Mukwege, een arts die bekend staat om de behandeling van vrouwen die in Oost-Congo zijn mishandeld door seksueel geweld, kreeg naar verluidt minder dan 1 procent.

President Félix Tshisekedi kwam in 2019 na omstreden verkiezingen aan de macht. Congo kent een geschiedenis van omstreden verkiezingen die op geweld kunnen uitlopen. Veel Congolezen hebben weinig vertrouwen in de overheidsinstellingen.

Voordat de resultaten bekend werden gemaakt, zeiden oppositiekandidaten, onder wie Katumbi, dat ze de resultaten verwierpen. Ze riepen hun aanhangers op de straat op te gaan om te protesteren na de bekendmaking van de voorlopige resultaten. Katumbi kondigde eerder al aan niet in beroep te gaan tegen de uitslag omdat hij geen enkel vertrouwen heeft in de overheidsinstellingen.

Straat op

"Wij verwerpen categorisch de schijnverkiezingen en de resultaten ervan", zeiden de belangrijkste oppositiekandidaten in een gezamenlijke verklaring. Ze eisten dat er nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden met een nieuw kiesorgaan op een door iedereen overeen te komen datum.

"We roepen onze mensen op om massaal de straat op te gaan na de afkondiging van de verkiezingsfraude", zeiden ze. De regering van Congo heeft eerdere oproepen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl