NOS Nieuws

Wekdienst 31/12: Jaarwisseling met harde wind en regen • Kiribati viert als eerste oud en nieuw

Goedemorgen! Het is oudejaarsdag, wat betekent dat er vanaf 18.00 uur vuurwerk afgestoken mag worden. Wat het weer betreft wacht er een onstuimige jaarwisseling met harde wind. Op sommige plaatsen zijn vuurwerkshows afgelast.

Eerst het weer: Vandaag begint droog, later trekken buien over ons land waarbij vooral in het westen hagel en onweer mogelijk zijn. De wind neemt toe en wordt matig tot aan zee hard, in het westen komen vanavond ook zware windstoten voor. Het wordt 9 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig en vrij zacht met soms veel wind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier lees je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er mag vanaf 18.00 uur vuurwerk afgestoken worden om het nieuwe jaar in te luiden. Vanaf 02.00 uur is het afsteken van vuurwerk weer verboden.
  • Het inluiden van het nieuwe jaar begint traditioneel op Kiritimati (of Kersteiland), onderdeel van de republiek van Kiribati in de Stille Oceaan. Dertien uur later is het ook bij ons zo ver. In verschillende steden zijn vuurwerkshows aangekondigd, maar sommige gaan niet door of staan op losse schroeven vanwege de verwachte harde wind. In zestien gemeenten geldt dit jaar een algeheel vuurwerkverbod.
  • Op NPO 1 verzorgt Micha Wertheim vanaf 22.00 uur de Oudejaarsconference, voor de derde keer. RTL heeft besloten om voor het eerst in jaren geen oudejaarsconference uit te zenden.

Wat heb je gemist?

De brandweer is vannacht op meerdere plaatsen druk met vuurwerkschade. Het gaat veelal om autobranden en in brand gestoken afvalcontainers.

In Veldhoven zijn vier auto's uitgebrand. Het zou onder meer gaan om voertuigen van een kinderdagverblijf. In de omgeving van de brand werden vuurwerkresten gevonden.

Ook in Emmen is een auto uitgebrand, volgens getuigen door vuurwerk. Elders in Drenthe, in Roden, ontstond brand bij een huis na een harde knal. Omwonenden zagen jongeren wegrennen.

In het Gelderse Poederoijen, bij Zaltbommel, ging een caravan in vlammen op. Elders in de Bommelerwaard werden meer brandjes gemeld. Op zeker vier plaatsen werden autobanden in brand gestoken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vanwege de verwachte harde wind en regen tijdens de jaarwisseling is het traditionele vreugdevuur in Scheveningen een dag eerder aangestoken:

Vreugdevuur in Scheveningen vanwege weersverwachting dag eerder aangestoken

Een fijne dag en een prettige jaarwisseling!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl