Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israël haalt deel reservisten terug • Nederlands marineschip mogelijk in actie voor hulp

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • VS haalt twee raketten neer boven Rode Zee
  • Woordvoerder leger Israël: Hamas-hoofdkwartier in het zuiden van Gaza bestormd

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Israël haalt deel reservisten terug

Het Israëlische leger stuurt een deel van zijn reservisten die in Gaza hebben gevochten met verlof. Ze krijgen deze week de kans om naar hun familie terug te keren, zegt woordvoerder Daniel Hagari. Het zou gaan om duizenden Israëliërs.

Hun terugkeer moet ook een impuls geven aan de Israëlische economie, die te lijden heeft onder de afwezigheid van een groot deel van de beroepspopulatie. Een deel van de reservisten keert op een later moment weer terug. "De strijd gaat door en daarbij hebben we hen nodig", zei Hagari.

Israël: 'Humanitaire corridor kan per direct beginnen'

Israël is bereid om schepen met hulpgoederen toe te laten aan de kust van de Gazastrook. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Israël, Eli Cohen, gezegd op een Israëlische radiozender. "Het kan per direct beginnen", citeert persbureau Reuters de minister. Daarbij noemde Cohen vier Europese landen, waaronder Nederland, die zouden meewerken aan het plan van een humanitaire zeecorridor.

Deze week maakte het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken al bekend zo'n corridor mogelijk te willen maken. Daarbij zouden de schepen eerst in de Cypriotische haven Larnaca onderzocht worden, voordat ze naar Gaza, zo'n 400 kilometer verderop, vertrekken.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie is er nog geen verzoek binnengekomen. "Het schip is nog niet in actie gekomen. Mocht dat verzoek er komen, dan kunnen we daar snel aanwezig zijn", aldus een woordvoerder. Half november vertrok marineschip Zr.Ms. Holland richting de Middellandse Zee. "Het schip ligt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, in de buurt van Cyprus."

Ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Griekenland worden genoemd als landen die een schip zouden kunnen leveren voor hulpgoederen. Schepen van die landen zijn geschikt om in de ondiepe wateren voor de kust van Gaza te komen.

Mocht het plan doorgaan, dan zou dat betekenen dat de zeeblokkade voor het eerst sinds 2007 wordt opgeheven. Toen Hamas in 2007 aan de macht kwam, werden Gaza op alle mogelijke manieren door Israël afgesloten, te land, ter zee en in de lucht. Egypte deed hetzelfde aan de zuidgrens van de Gazastrook.

Gaza in beeld

  • Reuters
    Israëlische soldaten in de Gazastrook
  • AFP
    Een jongen eet wat tussen het puin in Rafah
  • AFP
    Een Palestijnse man rouwt om de doden na een Israëlische aanval in Rafah
  • Reuters
    Gevluchte Palestijnen verblijven in tenten bij Rafah

VS haalt twee raketten neer boven Rode Zee

Een Amerikaans oorlogsschip heeft twee raketten neergehaald die vanuit door Houthi's gecontroleerde gebieden in Jemen waren afgevuurd richting de Rode Zee. De actie volgde op een noodoproep van een Deens vrachtschip dat was geraakt door een raket.

Volgens CENTCOM, het Amerikaanse commandocentrum dat zich richt op onder meer het Midden-Oosten en Afrika, vroeg het containerschip Maersk Hangzhou om hulp nadat een raket was ingeslagen. Daarbij vielen geen gewonden. Tijdens de hulpactie van twee Amerikaanse oorlogsschepen haalde de USS Gravely twee raketten neer die afgevuurd werden richting de Maersk Hangzhou.

Volgens de Amerikanen was het de 23e aanval van de Jemenitische Houthi-beweging op de internationale scheepvaart sinds 19 november.

Palestijnse omroep: Israël hackte radiofrequentie en zond 'bedreigende berichten' uit

De Palestijnse Publieke Omroep is woedend over een Israëlische hack van de radiozender Voice of Palestine. Volgens de omroep zond Israël "bedreigende berichten gericht aan de bevolking van Gaza" uit op de 100.1 FM-frequentie van het station.

In een verklaring heeft de Palestijnse omroep de hack krachtig veroordeeld. De organisatie noemt het "een nieuwe misdaad tegen de Palestijnse media". De omroep kondigde een aanklacht tegen het Israëlische leger in te dienen vanwege de "piraterij".

Woordvoerder leger Israël: Hamas-hoofdkwartier in het zuiden van Gaza bestormd

Het Israëlische leger zegt dat het een hoofdkwartier van Hamas in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook heeft bestormd. Ook een inlichtingendienst van Hamas was daar gevestigd volgens Israëlische legerwoordvoerder. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Israël vermoedt dat de leider van Hamas in de Gazastrook, Jihia Sinwar, zich schuilhoudt in de ondergrondse tunnels onder Khan Younis. De Israëlische strijdkrachten zijn bezig de de strijd tegen Hamas op te voeren. Ze concentreren zich vooral op het zuiden van het kustgebied en de centrale Gazastrook.

Rook boven Khan Younis na een Israëlisch bombardement op 30 december

Netanyahu: ruim 8000 terroristen in Gaza 'geëlimineerd'

Het Israëlische leger heeft volgens de Israëlische premier Netanyahu "meer dan 8000 terroristen geëlimineerd" in de Gazastrook. Dat zei hij tijdens een persconferentie.

Netanyahu zei verder dat hij vindt dat de grenszone tussen de Gazastrook en Egypte onder Israëlische controle moet staan. Ook waarschuwde de premier dat de oorlog nog maanden kan gaan duren.

Welkom

Welkom in het liveblog van zondag 31 december over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren lees je hier terug.