Politie op de Champs-Élysées in Parijs (Archief: 2020)
NOS Nieuws

Frankrijk zet massaal politie in tijdens oud en nieuw: 'Zeer grote terreurdreiging'

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Franse autoriteiten nemen rond de jaarwisseling vergaande veiligheidsmaatregelen. In het hele land worden 90.000 agenten en gendarmes ingezet en ook nog eens 5000 militairen. De reden is "de zeer grote terreurdreiging", aldus minister Darmanin van Binnenlandse Zaken.

In oktober kondigden de Franse autoriteiten de hoogste staat van paraatheid af nadat in het Noord-Franse Arras een leraar was doodgestoken door een geradicaliseerde moslim. Mede door de internationale spanningen was er angst voor nieuwe aanslagen. "Er is een verband tussen wat hier is gebeurd en de situatie in het Midden-Oosten", zei minister Darmanin destijds, verwijzend naar de oorlog tussen Israël en Hamas.

Massale politie-inzet

Bijna een maand geleden werd in Parijs een Duitse toerist doodgestoken nabij de Eiffeltoren. De dader zei achteraf dat hij eigenlijk een Joods herdenkingsmonument had willen aanvallen, als "wraak" op de Israëlische aanvallen op Gaza.

Die gebeurtenissen leiden nu tot de massale politie-inzet. De meeste zorgen zijn er over de aanstaande jaarwisseling in de hoofdstad Parijs. Het stadsbestuur organiseert 's avonds op de Champs-Élysées verschillende activiteiten, zoals optredens en een vuurwerkshow.

"Op 31 december worden er minimaal een tot anderhalf miljoen mensen in Parijs verwacht, van wie er 700.000 tot 1 miljoen naar de Champs-Élysées zullen komen", zei de hoogste politiebaas van Parijs, Laurent Nunez. De straten rondom de Champs-Élysées worden afgezet en er komen overal toegangscontroles. Bezoekers die er de jaarwisseling willen vieren, worden door de politie "allemaal systematisch gefouilleerd".

Alcoholverbod

Het is die avond verboden alcohol mee de straat op te nemen. Metrostations gaan dicht. De politie gaat een onbekend aantal drones en twee helikopters inzetten om de mensenmassa in de gaten te houden en eventuele calamiteiten te signaleren. "Er is nog nooit zo'n grote veiligheidszone afgekondigd", zei Darmanin.

Ook in andere delen van Frankrijk nemen de autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen. In en rond grote steden staan mobiele eenheden van de oproerpolitie paraat. Agenten controleren streng op illegaal vuurwerk, met name uit Duitsland. Bepaald mortiervuurwerk wordt nog wel eens gebruikt om de politie mee te bestoken. De politie zal ook extra alert zijn op onlusten in voorsteden.

Voor de autoriteiten zit er nog wel een addertje onder het gras. Franse vakbonden hebben voor oud en nieuw stakingen aangekondigd bij de gemeentelijke politie, die zo'n 25.000 mensen telt. Ze eisen meer salaris. De regering hoopt nog voor de jaarwisseling een akkoord met de bonden te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl