NOS Nieuws

Vijf arrestaties in Frankrijk in onderzoek naar terrorisme

De Franse autoriteiten hebben vijf mensen aangehouden in een onderzoek naar terrorisme. De arrestaties waren gisteren in drie plaatsen in het departement Meurthe-et-Moselle, in het noordoosten van het land.

De krant Le Parisien meldt op basis van een politiebron dat verdachten bezig waren met het voorbereiden van een terroristische aanslag op de kerstmarkt in Nancy. Ze zouden tussen de 20 en 23 jaar oud zijn en al langer in de gaten worden gehouden.

De arrestanten worden volgens de krant in verband gebracht met het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Een van de vijf zou een student zijn, die werd opgepakt in zijn kamer in een universiteitsgebouw.

Dreigingsniveau

In Frankrijk is het hoogste dreigingsniveau van kracht sinds een docent Frans in Arras werd doodgestoken. Hij werd in oktober vermoord op de parkeerplaats van een middelbare school door een oud-leerling. President Macron sprak van "barbaars islamitisch terrorisme".

Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken heeft regiobestuurders opgeroepen om "extreem waakzaam te blijven" nu Kerstmis en Driekoningen voor de deur staan.

Maatregelen in Nederland

Onder meer vanwege arrestaties in het buitenland werd in Nederland vorige week het dreigingsniveau verhoogd van 3 naar 4, het op één na hoogste niveau. Dat betekent dat de kans op een aanslag als reëel wordt gezien door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De oorlog tussen Israël en Hamas speelde ook een rol bij de verhoging.

Voor een aantal kerstevenementen in Nederland was het besluit van de NCTV reden om extra maatregelen te nemen. Bij onder meer de kerstmarkt in de grotten van Valkenburg en het Amsterdamse Winterparadijs in de RAI in Amsterdam werd de beveiliging opgeschroefd.

Twee weken geleden scherpte Nederland het reisadvies voor Parijs aan vanwege terreurdreiging. Dat gebeurde mede naar aanleiding van de aanslag begin deze maand in de buurt van de Eiffeltoren, waarbij een dode viel. Eind november werden in Duitsland twee tieners aangehouden die een aanslag op de kerstmarkt van Keulen wilden plegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl