President Macron arriveert bij de school waar het steekincident plaatsvond.
NOS NieuwsAangepast

Hoogste dreigingsniveau in Frankrijk na aanslag op docent in Arras

Frankrijk heeft het dreigingsniveau verhoogd naar de hoogste categorie na de aanslag op een docent eerder vandaag. Vanochtend werd op de parkeerplaats van een middelbare school in het Noord-Franse Arras een docent doodgestoken en werd zijn keel doorgesneden.

Een andere docent en een beveiliger raakten zwaargewond. De verdachte is een man van 20 die volgens getuigen "Allahoe akbar" (God is groot) riep. Hij zou geboren zijn in Tsjetsjenië en sinds zijn zesde in Frankrijk wonen.

De Franse president Macron bezocht vanmiddag Arras en sprak van een daad van "barbaars islamitisch terrorisme". Hij prees het optreden van het slachtoffer. "De leraar die is overleden en zijn collega's probeerden anderen te beschermen en heeft daarmee ongetwijfeld veel levens gered."

Ouders en leerlingen reageerden geschokt op de steekpartij:

Docent neergestoken op Franse school: 'Leraar deed gewoon z'n werk'

In de loop van de avond zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken dat de aanslag "zonder twijfel" te maken heeft met het de oorlog tussen Israël en Hamas. Daarnaast zei de minister dat in een ander deel van Frankrijk een aanslag is verijdeld. Een man werd aangehouden toen hij met een mes uit een gebedshuis kwam.

De Franse inlichtingendienst bevestigt aan Franse media dat de verdachte op een lijst staat van mensen met banden met de radicale islam. Hij werd sinds twee weken extra gevolgd. Ook was hij gisteren nog meegenomen voor verhoor. De Franse anti-terrorisme-aanklager onderzoekt het steekincident.

Docent van in de 50

Het slachtoffer is een man van in de 50, Dominique Bernard. Hij gaf Frans op een middelbare school. Een leerling van hem uit de vijfde klas zegt tegen de krant Le Figaro: "Hij was een beetje streng, maar wel aardig."

Een vriendin van Bernard, die ook in het onderwijs werkt, zegt tegen de krant dat de docent enorm van het onderwijs hield. "Van de studenten, van de literatuur, van de cultuur. Hij was groot voorvechter van het secularisme, net als Samuel Paty. We streden altijd voor openheid voor kritische en verlichte ideeën."

Politieonderzoekers plaatsen een scherm voor het lichaam van de doodgestoken docent

In Frankrijk zijn de spanningen fors toegenomen door de recente gebeurtenissen in Israël en de Gazastrook. Gisteren verbood de regering pro-Palestijnse demonstraties in het land omdat die de openbare orde zouden kunnen aantasten. Demonstreren voor Israël mag nog wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl