Tekort aan antibiotica baart apothekers zorgen: 'Zijn tabletten aan het tellen'
Apothekers maken zich grote zorgen over het tekort aan essentiële antibiotica in Nederland. "We waren vrijdag de tabletten aan het tellen om te kijken of we de week wel doorkomen", zegt ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus MC.
RTL Nieuws berichtte vandaag over tekorten bij twee essentiële antibiotica. Volgens Hunfeld zijn dat er inmiddels vier. Niet alleen gaat het om de antibiotica die worden gebruikt bij urineweginfecties of moeilijk te behandelen botinfecties, maar ook om antibiotica die gebruikt worden bij onder andere luchtweginfecties en die in het ziekenhuis worden toegediend via een infuus.
Hunfeld is naast ziekenhuisapotheker ook vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie en heeft voor de kerstdagen nog een blik geworpen op de antibioticavoorraad. "Het is bijna niet meer te doen. We zijn continu artsen aan het informeren en aan het samenwerken om voldoende antibiotica te krijgen", zegt Hunfeld.
"Het tekort betekent dat er bijvoorbeeld medicijnen geïmporteerd moeten worden. Dat duurt lang en het is duurder. Als import niet lukt, dan moeten artsen afwijken van de standaard antibioticaschema's", zegt Hunfeld.
De standaard antibioticaschema's zijn met veel zorg opgesteld voor een zo optimaal mogelijke behandeling. Als artsen daarvan af moeten wijken, zullen zij samen met de apothekers alternatieven moeten vinden. Een daarvan is volgens Hunfeld dat artsen noodgedwongen een antibioticum via een infuus moeten toedienen. "Dat betekent dat mensen in het ziekenhuis opgenomen moeten worden en een bed bezet houden."
Medicijntekort
Het tekort aan medicijnen is niet nieuw: deze zomer sloegen apothekers al alarm toen het medicijntekort naar een recordniveau dreigde te stijgen. "Wanneer stopt dat tekort nou eens een keer?", vraagt Hunfeld zich hardop af.
Volgens de ziekenhuisapotheker steekt iedereen nu vooral veel energie in het zoeken naar noodoplossingen, ook omdat niet duidelijk is waardoor het medicijntekort steeds nijpender wordt. "We zijn afhankelijk van de andere kant van de wereld, de fabrieken staan niet in Europa. We weten ook niet waarom daar de medicijnproductie stilligt, dat is allerminst transparant."