NOS Schaatsen

Snellink en N’tab hopen bij NK afstanden seizoen te redden: 'Maken of kraken'

Snellink weet waar NK afstanden om draait: 'Hier seizoen maken of kraken'

Als ze de komende dagen buiten de boot vallen, blijft er van hun seizoen vrij weinig over. Voor schaatsers Dai Dai N'tab en Beau Snellink is het vanaf donderdag, bij de Daikin NK afstanden, erop of eronder.

"Hier kun je je seizoen maken of kraken", zegt Snellink, die bij de start van dit seizoen op de vijf kilometer van het wereldbekerkwalificatietoernooi niet verder kwam dan de negende plek. N'tab bleef op de 500 meter ook ver verwijderd van de plaatsen die hem de komende dagen naar de WK afstanden moeten brengen.

Hersteld van rugblessure

Viervoudig Nederlands kampioen N'tab moest in oktober meer dan zeven tienden toegeven op winnaar Merijn Scheperkamp en miste daardoor een reeks wereldbekers, maar hij is hoopvol. "Ik voel me goed, fit en uitgerust."

Aan het begin van het seizoen werd N'tab nog gekweld door een rugblessure, vertelt hij daags voor de NK. "Bij het kwalificatietoernooi kon ik niet vrijuit schaatsen. Ik merkte dat ik niet happy was, dat ik niet lekker in mijn vel zat."

N'tab klaar voor snelle tijd op NK: 'Trucje dat ik al 76 keer heb uitgevoerd'

N'tab: "De afgelopen weken stonden in het teken van pijnvrij kunnen trainen. Dat is denk ik wel gelukt. Afgelopen week voelde ik me gewoon goed. Ik ben blij dat ik met een lach over de baan ga."

Gebogen hoofd

Snellink wist zich na de teleurstellende vijf kilometer nog wel te plaatsen op de tien kilometer. Maar de enige wereldbeker op de langste afstand verliep dramatisch. In het Noorse Stavanger ging Snellink op een hoop. Hij eindigde als laatste en verliet het middenterrein met gebogen hoofd, dat zat verstopt in zijn capuchon.

"Die wedstrijd viel vies tegen. Als je jezelf tegenkomt op een tien kilometer, kom je jezelf ook meteen flink tegen. Ik kan de vinger er niet precies op leggen. Zelfs als ik slecht zou zijn, zou ik zoiets niet moeten rijden. Ik hoop dat ik dat niet snel weer ga meemaken."

"Helaas is het gebeurd, ik moet het zo snel mogelijk achter me laten en door met de rest van het seizoen. Zelfvertrouwen kweken. De afgelopen weken rijd ik weer lekker hier in Heerenveen, in dat opzicht mag ik niet klagen."

Bekijk hieronder het programma van de NK:

  • NOS
    Het NK-programma op donderdag
  • NOS
    Het NK-programma op vrijdag
  • NOS
    Het NK-programma op zaterdag

Naast de Nederlands kampioen mag van de NK de top drie op de vijf kilometer (en 500 meter) naar de WK afstanden. "Ik kijk op dit moment meer naar mezelf", zegt Snellink, geconfronteerd met alles wat er op het spel staat.

"Ik ga zo hard mogelijk rijden om een ticket te bemachtigen. Met anderen kan ik geen rekening houden. Ik wil gewoon het beste van mezelf laten zien."

Geen energie

Ook N'tab is niet bezig met zijn concurrenten. "Ik probeer echt op mezelf te focussen. Ik krijg er geen energie van als ik alleen maar om me heen aan het kijken ben."

De jonge Jenning de Boo reed een week geleden bij een trainingswedstrijd de beste seizoenstijd van een Nederlander: 34.55. N'tab geeft nog bijna een halve seconde toe. "Ik ben geen topfavoriet, ik kom lekker vanuit de achterhoede naar voren gebeukt."

"Ik denk wel dat het helpt dat ik al veel NK's heb gereden. Ik moet focussen op een goede race en dan zie ik op de streep wel wat het waard is. Meer kan ik er niet van zeggen."

Beau Snellink

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl