Agenten bij de Keulse Dom
NOS NieuwsAangepast

Extra veiligheidsmaatregelen Dom van Keulen na aanwijzing over mogelijke aanslag

De Duitse autoriteiten hebben aanwijzingen gekregen over een mogelijk aanslagplan op de Dom van Keulen. Dat melden meerdere Duitse media. De beveiliging van de wereldberoemde kathedraal is om die reden opgeschroefd.

Vandaag worden alle bezoekers bij binnenkomst gecontroleerd. Dagjesmensen en bezoekers van de kerstnachtmis wordt gevraagd om geen tassen mee te nemen en zeer tijdig te komen.

Gisteravond kamde de politie van Keulen de Dom al uit voorzorg uit. Agenten zochten met onder meer honden naar explosieven.

Veiligheidsdiensten in Oostenrijk en Spanje zouden ook signalen hebben ontvangen over mogelijke aanslagen op doelwitten in die landen, schrijft dagblad Bild. Een islamitische terreurcel zou die willen uitvoeren.

Oudejaarsavond

Tagesschau schrijft dat de Duitse veiligheidsautoriteiten een "vage" tip "een paar dagen" voor kerstavond binnenkregen, waarbij de Dom van Keulen het mogelijke doelwit zou zijn van een aanval op oudejaarsavond.

Volgens Duitse media is er inmiddels één arrestatie verricht in deelstaat Saarland; de man zou bij de autoriteiten bekendstaan als extremistisch. Ook zouden er in Wenen meerdere mensen zijn opgepakt.

Bild en persbureau DPA noemen ook de Stephansdom in Wenen als mogelijk doelwit. De Oostenrijkse politie zegt dat er een verhoogd dreigingsniveau is en dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen.

De politie heeft extra aandacht voor kerken, religieuze bijeenkomsten en kerstmarkten. Mensen kunnen onder meer agenten met machinegeweren op straat verwachten.

Vrijdag werden in Frankrijk nog vijf arrestaties verricht in een onderzoek naar terrorisme. De krant Le Parisien meldt op basis van een politiebron dat de verdachten bezig waren met het voorbereiden van een terroristische aanslag op de kerstmarkt in Nancy.

In Nederland is op 12 december het dreigingsniveau verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Als gevolg daarvan zijn op meerdere plaatsen, onder meer bij de kerstmarkten in Valkenburg en Maastricht, de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl