Aantal explosies dit jaar bijna verdrievoudigd, extra toezicht in Vlaardingen
Het aantal explosies in Nederland is het afgelopen jaar bijna verdrievoudigd. De politie registreerde vorig jaar nog 228 ontploffingen; dit jaar waren het er al zeker 622, bij onder meer huizen, auto's en bedrijfspanden.
Onder andere in Vlaardingen was het de afgelopen week meermaals raak. Vanochtend ging er rond 06.00 uur een explosief af bij het pand van een loodgieter aan de Koninginnestraat, waar eerder al twee ontploffingen waren. Niemand raakte gewond.
De panden en voertuigen van de loodgieter zijn sinds april van dit jaar al verschillende keren het doelwit geweest van aanslagen. Niet duidelijk is waarom de man een doelwit is. Hij is ondergedoken.
Beveiliging
In Vlaardingen had men na de eerdere explosies al extra maatregelen genomen, maar kennelijk heeft dat de daders niet afgeschrikt. Burgemeester Wijbenga spreekt van "een middelvinger" die de criminelen hebben opgestoken. "Naar de loodgieter, maar nog meer naar de buurt die dit soort aanslagen helemaal zat is. En een middelvinger naar de burgemeester en alle partijen die bezig zijn hier een betere en veilige situatie te maken."
Wat Wijbenga betreft wordt die middelvinger er de komende dagen "afgehakt". "Wij houden niet op tot het stopt", zegt hij. Zo komt er nog meer toezicht, wordt het rechercheteam uitgebreid en wordt de buurt ook vanuit de lucht in de gaten gehouden. "Als dat dagen of weken nodig is, houden wij dat vol."
Slecht slapen
Het kan een buurtbewoner niet snel genoeg gaan, zegt ze tegen de NOS. Veel mensen in de buurt kampen met de gevolgen van de aanslagen. "Ik ben veel wakker 's nachts, maar als ik slaap is dat vooral ook heel licht, omdat ik heel alert ben", zegt ze. "En daardoor kom je niet in je diepe slaap en ben ik helemaal oververmoeid."
Dat de maatregelen die nu zijn genomen weinig hebben geholpen, vindt ze niet verrassend. "Ook al staan er camera's, de bommen worden toch wel geplaatst", zegt de bewoonster. "Er is besloten dat de politie vaak langsrijdt. De politie rijdt langs, de jongens wachten aan het einde van de straat en zodra de politie weg is lopen ze naar het huis toe."
Ze hoopt op steviger maatregelen, zoals permanente politieaanwezigheid of de toegang tot de wijk beperken tot bestemmingsverkeer. "Sommige oplossingen lijken mij heel simpel en voor de hand liggen. Maar blijkbaar is het niet zo simpel."