Steven Bergwijn tijdens het Europa League-duel met AEK Athene
NOS Voetbal

Europees succes Ajax en AZ noodzakelijk om Frankrijk bij te benen op coëfficiëntenlijst

De Nederlandse voetbalclubs troefden vorig seizoen Portugal af in de strijd om een extra Champions League-ticket. Daarom mogen er komende jaargang twee teams uitkomen in het miljoenenbal. Inmiddels was zelfs Frankrijk in zicht gekomen en lonkte een derde ticket voor het Europese hoofdtoernooi in het seizoen 2025/2026. De kans is echter groot dat die race na deze week zo goed als verloren is.

Frankrijk begon het seizoen als nummer vijf op de befaamde en allesbepalende UEFA-coëfficiëntenlijst, met iets meer dan een punt voorsprong op Nederland. Het gaatje werd door PSV c.s. gedicht, meer dan dat zelfs, maar na de vijfde Europese week waren de rollen toch weer omgedraaid.

Franse demarrage

En nu lijkt Frankrijk een beslissende demarrage te plaatsen. Met dank aan de bonuspunten die aan het eind van de groepsfase in de Champions League, Europa League en Conference League klaarliggen voor de nummers één en twee van elke poule. Daar komt nog bij dat alle Franse clubs (zes stuks) ook na de jaarwisseling nog Europees actief zijn, terwijl ons land met FC Twente al in de voorronde een potentiële puntenverzamelaar inleverde.

Vangelis Pavlidis scoort de 1-0 tijdens het vorige Conference League-duel met Legia

PSV zorgde met het overleven van de poulefase in de Champions League voor vijf welkome bonuspunten, maar de Franse kampioen Paris Saint-Germain deed woensdagavond hetzelfde. Lens slaagde daar niet in, maar verzekerde zich wel van een vervolg in de Europa League.

Nederland heeft de zesde plaats (goed voor opnieuw twee vaste Champions League-plaatsen en een club in de voorronde) stevig in handen, maar wil de jacht op de Fransen nog enigszins kans van slagen hebben, dan moeten om te beginnen Ajax en AZ vanavond het vege lijf zien te redden.

De opdracht is voor beide even simpel, maar dat kan van de moeilijkheidsgraad niet gezegd worden. Ajax moet thuis afrekenen met het Griekse AEK Athene om als derde te eindigen in Europa League-groep B en zich te plaatsen voor de play-offs van de Conference League. Haalbare kaart, zo lijkt het, tegen de ploeg die in Athene op 1-1 gehouden werd.

Aanzienlijk lastiger wordt het voor de Alkmaarders. Ook zij zijn slechts gebaat bij een overwinning, maar AZ wacht een uitwedstrijd tegen Legia Warschau en kan in de Poolse hoofdstad niet rekenen op steun vanuit het bezoekersvak. Dat laatste is een uitvloeisel van de ongeregeldheden rond het thuisduel, toen Legia-aanhangers en zelfs enkele spelers zich misdroegen.

Ondertussen is het te hopen dat Olympique Marseille, Stade Rennais, Toulouse (allemaal Europa League) en Lille (Conference League) nog wat steken laten vallen. Dat zou heel wat bonuspunten schelen: de groepswinnaar in de Europa League krijgt vijf bonuspunten mee, de nummer twee slechts twee. Lille mag er sowieso één of twee bijschrijven.

Punten die overigens voor de coëfficiëntenlijst gedeeld moeten worden door het aantal clubs dat dit seizoen aan de Europese campagne is begonnen: zes namens Frankrijk en vijf uit Nederland.

Bekijk hier de explainer die we eerder maakten over de coëfficiëntenlijst:

Meer Nederlandse clubs in de Champions League? De coëfficiënten uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl