ME bewaakt het vak met Legia-supporters tijdens het heenduel in Alkmaar
NOS Voetbal

Legia-voorzitter ziet geen veiligheidsrisico voor AZ: 'Wraakgevoel leeft niet'

De spelers en medewerkers van AZ die naar Polen afreizen voor de Conference League-wedstrijd van donderdag tegen Legia Warschau kunnen ervan uitgaan dat ze geen veiligheidsrisico lopen. Dat zegt Dariusz Mioduski, eigenaar en voorzitter van Legia, in gesprek met de NOS.

"Iedereen uit Alkmaar is welkom in Warschau en in ons stadion", aldus Mioduski. "We doen er alles aan om te zorgen dat ze zich veilig voelen. Dat doen we met alle bezoekende teams, maar nu nog iets meer vanwege de situatie."

Rellen in Alkmaar

Rond het heenduel tussen AZ en Legia, begin oktober in Alkmaar, liep het uit de hand. Voor de wedstrijd werd een toegangspoort van het AZ-stadion door Poolse supporters bestormd. De politie gebruikte traangas, maar wist de bestorming niet te voorkomen. Een ME'er raakte bewusteloos.

Na afloop van de wedstrijd werden de spelers en staf van Legia door de politie tegengehouden toen ze het stadion wilden verlaten. Daarbij ontstonden schermutselingen. Twee Legia-spelers werden gearresteerd, omdat ze AZ-personeel dusdanig zouden hebben verwond dat er medische zorg nodig was.

Een van die twee spelers, de Serviër Radovan Pankov, wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor (poging tot) zware mishandeling. De rechtszaak tegen Pankov begint op 11 januari in Alkmaar. Tegen zijn Portugese ploeggenoot Josué Pesqueira loopt nog een onderzoek.

Legia doet alles om komst AZ veilig te laten verlopen: 'Geen gevoel van wraak'

Vanwege de eerdere ongeregeldheden werd besloten dat AZ-supporters niet mogen meereizen naar de wedstrijd in Warschau. De club heeft fans afgeraden om op eigen gelegenheid naar Polen te gaan.

Niet alleen eerder in Alkmaar, maar ook rond het uitduel met Aston Villa misdroegen Legia-supporters zich. Bij rellen in Birmingham raakten twee weken geleden vijf agenten en twee politiepaarden gewond. 45 Legia-fans moesten zich daarna verantwoorden bij de rechter.

'Geen fysiek gevaar'

Volgens Mioduski is Legia er veel aan gelegen om de komst van de selectie en staf van AZ deze week in goede banen te leiden. "We zullen zorgen dat alles in orde is. Natuurlijk zal AZ door onze fans niet toegejuicht worden en zal er misschien een groot spandoek worden gemaakt. Maar wat betreft fysiek gevaar is er niets te vrezen."

Een garantie dat de veiligheid van het bezoek uit Nederland niet in het geding zal komen, kan Mioduski niet geven. "Niemand kan dat volledig garanderen. Ik zou niet weten wie je dat zou moeten vragen."

"Maar het gevoel dat er wraak genomen moet worden, leeft niet. We willen dit graag achter ons laten, want het heeft een negatief effect op de ploeg gehad."

Cruciaal duel

Het duel tussen Legia en AZ is de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Conference League. De Alkmaarders staan op de derde plaats in de poule en moeten winnen om een ronde verder te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl