Faith Kipyegon
NOS Sport

Kipyegon troeft Bol af en is uitgeroepen tot wereldatlete van het jaar

Femke Bol is niet verkozen tot wereldatlete van het jaar. De 23-jarige Amersfoortse zag de prestigieuze titel gaan naar Faith Kipyegon. De 29-jarige Keniaanse werd in 2023 wereldkampioene op de 1.500 meter en de 5.000 meter. Ook verbeterde ze de wereldrecords op die twee afstanden en ook nog op de mijl.

Kipyegon troefde eind augustus op de WK in Boedapest onder meer twee keer Sifan Hassan af, die brons pakte op de 1.500 meter en zilver op de 5.000 meter. Kipyegon werd op de 1.500 meter voor de derde keer wereldkampioen. De titel wereldatlete van het jaar won de Keniaanse niet eerder.

Bekijk hier de samenvattingen Kipyegons gouden WK-races op de 1.500 meter en 5.000 meter:

Bols prestaties waren in 2023 ook indrukwekkend. Ze veroverde dit jaar bij de WK in Boedapest de wereldtitel op de 400 meter horden met een race waarin ze de concurrentie verpulverde.

Daarnaast werd Bol wereldkampioen met de Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter, na een indrukwekkende inhaalslag als slotloopster. Op de 400 meter horden en 4x400 meter greep Bol ook EK-goud. Ze verbrak dit jaar op de 400 meter indoor (zonder horden) ook nog het wereldrecord dat 41 jaar stond.

Bekijk hier de samenvattingen van Bols gouden WK-races op de 400 meter horden en de 4x400 meter met estafetteploeg:

De internationale atletiekfederatie maakte naast Kipyegon nog vijf wereldatleten van het jaar bekend. Bij het verzamelen van de miljoenen uitgebrachte stemmen besloot de bond het aantal prijzen uit te breiden. "Het was ongelooflijk moeilijk om de stemming te beperken tot slechts één atleet bij de mannen en de vrouwen, vanwege de verschillende disciplines en de enorme verschillen in vereiste kwaliteiten", meldde World Athletics in een persbericht.

De prijzen voor Wereldatleet van het Jaar daarom verdeeld in drie categorieën: loopnummers in het atletiekstadion, technische nummers in het stadion en onderdelen buiten het stadion.

Daardoor waren ook prijzen voor de Venezolaanse wereldkampioene hinkstapspringen Yulimar Rojas, de Ethiopische marathonloopster Tigist Assefa, de Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis, de Amerikaanse sprinter Noah Lyles (wereldkampioen 100 en 200 meter) en de Keniaanse marathonloper Kelvin Kiptum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl