NOS Sport

Bol opnieuw uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar

Bol opnieuw Europees atlete van het jaar

Femke Bol is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar. De wereldkampioene op de 400 meter horden kreeg de prijs zaterdag uitgereikt bij een gala in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

De Noorse hardloper Jakob Ingebrigtsen, die gespecialiseerd is in de middellange afstand, werd verkozen tot beste Europese atleet van 2023.

Bij de verkiezing hield Bol de Oekraïense wereldkampioene hoogspringen, Jaroslava Mahoetsjich, en de Spaanse wereldkampioene snelwandelen, Maria Perez, achter zich. Sifan Hassan stond ook op de shortlist van tien genomineerden, maar haalde de laatste drie niet.

De 23-jarige Bol is de tweede Nederlandse vrouw die zich tweevoudig Europees atlete van het jaar mag noemen. Dafne Schippers, tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, won de verkiezing in 2014 en 2015.

De Amersfoortse atlete heeft een gouden seizoen achter de rug. Bij de WK atletiek in Boedapest veroverde ze de wereldtitel op de 400 meter horden na een schitterende race, waarin ze de conccurentie op ruime afstand zette. Ook liep ze als slotloopster van de estafetteploeg naar een sensationele wereldtitel op de 4x400 meter.

Kijk de gouden WK-races van Bol hieronder terug:

Ook liep Bol op de 400 meter (zonder horden) het 41 jaar oude indoor-wereldrecord uit de boeken en won ze voor de derde keer op rij de Diamond League op de 400 meter horden.

Bewogen tijd Ingebritsen

Net als Bol, won Jakob Ingebritsen de titel voor beste Europese atleet voor de tweede keer op rij. Hij werd in Tokio olympisch kampioen op de 1.500 meter en is de tweevoudig en regerend wereldkampioen op de 5.000 meter.

De hardloper maakt samen met zijn hardlopende broers Henrik en Filip een bewogen tijd door. De broers (32, 30 en 23 jaar oud) beschuldigden hun vader en voormalig trainer Gjert onlangs van fysiek en mentaal geweld. Onder zijn begeleiding bereikte het trio de Europese top.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl