NOS Voetbal

'Slechter loten kan niet': bondscoach Jonker baalt van loting en UEFA

Oranje treft Spanje in halve finale Nations League: 'Wond van WK nog heel groot'

Spanje - Nederland is de slechtst denkbare loting voor de halve finale van de Nations League, vindt Andries Jonker, de bondscoach van de Oranjevrouwen. "Sinds ik bondscoach ben is dit voor de derde keer de zwaarst denkbare loting."

"Ik zit duidelijk niet op loten", zegt de bondscoach, die door vertraging te laat aankwam in het Zwitserse Nyon, waar de loting werd verricht. Jonker lootte als bondscoach van het Nederlands elftal eerst de VS bij het WK van dit jaar, daarna Europees kampioen Engeland in de groepsfase van de Nations League en nu wereldkampioen Spanje.

Voor de Oranjevrouwen en Jonker is de halve finale tegen Spanje een enorm belangrijke wedstrijd. De beste twee ploegen in de Nations League gaan naar de Spelen. Dus als Nederland wint, is het olympische ticket binnen.

Bij verlies moet worden gehoopt dat Frankrijk in de andere halve finale wint van Duitsland, aangezien het gastland van de Spelen automatisch geplaatst is, waardoor het 'Franse' ticket doorschuift.

Als Frankrijk die wedstrijd wint en Oranje van Spanje verliest, dan heeft Nederland thuis tegen Duitsland een nieuwe kans op een olympisch ticket. Verliezen Frankrijk en Nederland, dan komt Nederland volgend jaar niet in actie in Parijs.

Jonker was niet alleen teleurgesteld in de uitkomst van de loting, maar ook in de UEFA. De Europese voetbalbond heeft besloten dat de halve finales van de Nations League worden gespeeld in het land dat bij de loting als eerste uit de bus kwam, dus niet zoals bij de mannen, waar een minitoernooi wordt afgewerkt in één (gast)land.

In dit geval speelt Nederland daardoor een uitwedstrijd in Spanje. "Ik vind het een moeizaam punt om de Nations League te laten beslissen met één wedstrijd. Dat is sportief gezien dramatisch. Laten we dit dan gewoon in een neutraal land en onder neutrale omstandigheden doen. Dan is het aan de fans om daarheen te gaan, maar nu ligt het voordeel bij Spanje. Het is krom, onprettig en niet fijn."

Nederland speelde deze zomer op het WK tegen latere wereldkampioen Spanje

Maar Jonker wil niet negatief de wedstrijd in stappen. "Iedereen hield rekening met dit scenario. Ondertussen hebben we in het team ook de lijfspreuk dat we in vreemde, moeilijke of onmogelijke situaties doen wat nodig is. Het is namelijk zoals het is. De meiden zeggen nu ook: oké, dan gaan we naar Spanje, we gaan ervoor."

Maar met Spanje komt Nederland wel het team tegen dat Oranje in augustus nog uitschakelde op het WK. En dat doet nog altijd pijn bij de Oranjevrouwen.

"Die wond is heel groot. De teleurstelling is er nog altijd. Er werd nog niet over gesproken, maar we zullen er nu overheen moeten stappen en de uitdaging aan moeten gaan. Het is niet zo dat het verlies nu voor extra motivatie zorgt. Wij willen naar de Spelen, dat geeft al motivatie genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl