NOS Voetbal

Nederland loot Spanje in Nations League, winst levert olympisch ticket op

Nederland loot Spanje in Nations League, winst levert olympisch ticket op

Het Nederlands elftal gaat in de halve finales van de Nations League op bezoek bij Spanje. De andere halve finale is Frankrijk - Duitsland. In een eventuele finale of in de wedstrijd om de derde of vierde plek, spelen de Oranjevrouwen thuis.

In de Nations League Finals staat ook plaatsing voor de Olympische Spelen van 2024 op het spel. De beste twee landen van de Nations League gaan naar Parijs, samen met gastland Frankrijk, dat automatisch geplaatst is. Een halve finale tegen Frankrijk was wellicht gunstiger geweest, want dan volgde bij verlies gegarandeerd een herkansing in de jacht op een olympisch ticket.

Spanje is de regerend wereldkampioen. De Spaanse weg naar de wereldtitel liep onder meer via Nederland, dat in de kwartfinales verslagen werd. Daarna wonnen de Spanjaarden in de halve finales van Zweden en in de finale van Engeland.

Nederland gaat op 23 februari bij Spanje op bezoek. De finale en de wedstrijd om de derde plek worden op 28 februari afgewerkt. De bekendste speelsters van Spanje zijn middenvelder Aitana Bonmatí, die eind oktober de Gouden Bal won, Alexia Putellas, die de twee keer daarvoor werd uitgeroepen tot beste speelster ter wereld, en Jennifer Hermoso, die door de inmiddels vertrokken voorzitter van de Spaanse voetbalbond op de mond werd gekust na het veroveren van de wereldtitel.

Geen minitoernooi

Bij de finaleronde van de mannelijke editie van de Nations League, wordt er in één (gast)land een minitoernooi gespeeld. Afgelopen zomer speelde Oranje in dat kader in Rotterdam en Enschede tegen Kroatië en Italië. Bij de vrouwen wordt niet op één plek gespeeld, maar gewoon uit of thuis.

Het Nederlands elftal van bondscoach Andries Jonker plaatste zich op spectaculaire wijze voor de finaleronde, door een poule met België, Schotland en Engeland diep in blessuretijd van de laatste wedstrijd te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl